Prizor v Zvečanu. Foto: Reuters
Prizor v Zvečanu. Foto: Reuters

Med 11. uro in poldnevom so se v štirih občinah na severu Kosova z večinsko srbskim prebivalstvom oglasile sirene, ki jih običajno uporabljajo kot opozorilo na prisotnost kosovske policije. Najprej so se oglasile v Zubinem Potoku, potem ko je tamkajšnji novi župan Izmir Zeqiri zahteval posredovanje policije pri vstopu v zgradbo občine, zatem pa še v občinah Leposavić, Zvečan in Kosovska Mitrovica.

Večji nemiri so sicer izbruhnili predvsem v Zvečanu, kjer so zaposleni na občini po poročanju srbske javne televizije RTS zaprli vstop v zgradbo občine. Ko je vanjo hotela vstopiti kosovska policija, so se uprli, policija pa je odgovorila s solzivcem in dimnimi bombami.

Sorodna novica TV Pink ukinja resničnostni šov Zadruga. Zvečer velik shod Vučićevih privržencev.

V nemirih je bilo poškodovanih najmanj deset ljudi, ki so jih prepeljali v bolnišnico v severnem delu Kosovske Mitrovice, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo. Po besedah namestnice bolnišnice Danice Radomirović nihče od poškodovanih ni v smrtni nevarnosti. Vsi naj bi namreč dobili lažje poškodbe zaradi t. i. šok bomb, solzivca in udarcev, poroča srbski portal televizije N1.

V bližini občinske stavbe v Zvečanu je bilo slišati tudi zvoke, podobne strelom, zbrani prebivalci so poškodovali več policijskih avtomobilov, najmanj enega pa uničili. Po navedbah kosovske policije je bilo v nasilju lažje poškodovanih pet policistov.

Kosovska policija dogodkov še ni komentirala, je pa potrdila, da so policisti pomagali novoizvoljenim županom pri vstopu v prostore občin. "V skladu z uradno dolžnostjo kosovska policija danes pomaga županom severnih občin Zvečan, Leposavić in Zubin Potok pri uresničevanju njihove pravice do dela, in sicer v uradnih prostorih posameznih občin," je v izjavi na Facebooku sporočila kosovska policija.

Kosovske oblasti so medtem po poročanju mreže Radio Slobodna Evropa za nemire okrivile "kriminalne in nezakonite strukture". "Nasilje ne bo prevladalo. Srbija je v celoti odgovorna za eskalacijo," je na Twitterju zapisal vodja kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja.

Medtem so na vhodu in izhodu do središča občine Leposavić, kjer stoji zgradba občine, prebivalci postavili tovornjake. Tudi tu je policija proti ljudem uporabila solzivec in šok bombe. V Zubinem Potoku pa je Zeqiriju ob pomoči specialnih enot kosovske policije uspelo vstopiti v stavbo občine, na kateri prav tako že visi kosovska zastava, navaja N1.

Iz Ovseja pozivi k umiritvi razmer, iz ZDA obsodba

Trenutni predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in makedonski zunanji minister Bujar Osmani je pozval k umiritvi razmer in dejal, da je Ovse pri tem pripravljena pomagati. "Misija Ovseja na Kosovu ima kredibilnost in zaupanje med ljudmi in institucijami. Ključno je ohraniti mir in stabilnost," je sporočil.

Glede obiska Kosovske Mitrovice, kjer bi se moral muditi danes, pa je Osmani dejal, da bo takoj, ko bo mogoče, znova premislil, kdaj bo obisk, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Na dogajanje se je med drugim odzval tudi veleposlanik ZDA v Prištini Jeffrey M. Hovenier, ki je obsodil ravnanje kosovskih oblasti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vučić dvignil stopnjo pripravljenosti vojske

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem stopnjo pripravljenosti vojske Srbije dvignil na najvišjo raven in odredil premik vojakov proti meji s Kosovom, je po poročanju srbskih medijev sporočil srbski obrambni minister Miloš Vučević. Dodal je, da so razmere na severu Kosova dramatične.

Lokalne volitve v štirih občinah na severu Kosova so potekale konec aprila večinoma brez udeležbe srbske skupnosti, ki je volitve bojkotirala. Gibanje Samoodločba kosovskega premierja Albina Kurtija je razglasilo zmago v občinah Leposavić in Severna Mitrovica, medtem ko so v Zvečanu in Zubinem Potoku zmagali kandidati Demokratske stranke Kosova, vsi etnični Albanci.

V Severni Mitrovici je zmagal Erden Atiq, v Leposaviću Ljuljzim Hetemi, v Zvečanu Ilir Peci, v Zubinem Potoku pa Zeqiri.

Volitve so bile razpisane po tem, ko so v štirih občinah zaradi obvezne zamenjave srbskih registrskih oznak s kosovskimi novembra lani odstopili župani Srbske liste. Za župane je kandidiralo skupno deset kandidatov, med katerimi je bila samo ena oseba srbske narodnosti, in sicer neodvisna kandidatka Slađana Pantović v Zvečanu.

Župani Leposavića, Zubinega Potoka in Zvečana so prisegli 25. maja. Svoje naloge so prevzeli v javnih zgradbah, ker so v stavbah občin začasni občinski organi, ki delujejo v srbskem sistemu. V Severni Mitrovici pa občinska stavba deluje po kosovskem sistemu, novoizvoljeni župan pa je funkcijo prevzel 19. maja.

Prebivalstvo na severu Kosova je sicer v preteklosti že postavljalo barikade, da bi preprečilo delovanje kosovskih institucij.