Mladoletni begunci, ki so prišli v Veliko Britanijo, več let niso videli svojih sorodnikov, ki živijo v tej državi. Foto: Reuters
Mladoletni begunci, ki so prišli v Veliko Britanijo, več let niso videli svojih sorodnikov, ki živijo v tej državi. Foto: Reuters
Begunci iz Calaisa
V Veliko Britanijo je prišla prva skupina mladih beguncev brez spremstva, še več deset jih bo prišlo v prihodnjih dneh. Foto: Reuters

Kot so sporočili na britanskem notranjem ministrstvu, je to le začetek procesa premestitve čim več mladoletnih beguncev, ki so do tega upravičeni, preden taborišče v Calaisu, ki se ga je prijelo ime Džungla, francoske oblasti uničijo. Begunci, ki so prišli, imajo v Veliki Britaniji sorodnike, preden se jim bodo pridružili, pa bodo preverjeni in morda začasno deležni posebne oskrbe.

Danes prispeli mladoletni begunci so prišli v Evropo predvsem iz Sirije in Sudana, pa tudi Afganistana, poroča britanski Independent. 14-letnega Aimala Khana je pričakal starejši brat, 25-letni Asif Khan, ki je v Veliko Britanijo iz Afganistana pribežal pred 11 leti, dela pa kot kuhar. Kot je dejal, je njegov mlajši brat v Džungli preživel šest mesecev, zato še posebej ceni, da je lahko prišel v Veliko Britanijo. Opozoril je, da je v Calaisu umrlo veliko beguncev.

S premestitvijo se mudi zaradi uničenja taborišča
Ta teden bo predvidoma prišlo še več deset mladoletnih in otrok. Britanski predstavniki so odšli v Calais, kjer bodo francoskim oblastem pomagali pospešiti premestitev mladoletnikov pred rušenjem taborišča, ki naj bi se začelo 24. oktobra.

Francoski predsednik Francois Hollande je sicer dejal, da bo taborišče odstranjeno do konca leta. Kot je dejal, bodo ljudem, ki zaprosijo za azil, izrekli "dostojanstveno dobrodošlico", tiste, ki jim bodo prošnjo zavrnili, bodo deportirali.

Več sto otrok s pravico do prihoda v Veliko Britanijo
Britanska organizacija Citizens UK je sporočila, da je od marca pomagala že 60 otrokom, da se združijo z družino v Veliki Britaniji, v Džungli pa naj bi identificirala več sto otrok, ki imajo pravico priti v Veliko Britanijo.

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je dejala, da so francoske oblasti privolile, da preverijo seznam 387 otrok beguncev s pravico do prihoda v Veliko Britanijo, ki ga je pripravila organizacija Citizens UK. Ko bo seznam uraden, bodo potrjene otroke zelo hitro prepeljali v Veliko Britanijo, je dejala ministrica. Prejšnji teden je Amber Rudd dejala, da je Velika Britanija v skladu z dublinsko uredbo letos sprejela več kot 80 otrok beguncev brez spremstva.

Pred dnevi smo sicer navajali poročanje britanskega časopisa Guaridan, da biva v Džungli okoli 1.300 otrok beguncev brez spremstva.

Kot smo že poročali, se mora po pravilih EU-ja prošnja za azil vložiti v prvi varni državi, prošnje otrok pa se lahko prenesejo v drugo državo, če živijo tam člani družine. Britanska vlada je po britanski zakonodaji ob tem dolžna zagotoviti premestitev teh otrok beguncev brez spremstva iz Evrope in njihovo oskrbo.