Udeleženci shoda so zahtevali enake pravice za istospolne pare, kot jih imajo heteroseksualne družine. Foto: Reuters
Udeleženci shoda so zahtevali enake pravice za istospolne pare, kot jih imajo heteroseksualne družine. Foto: Reuters
Zagreb
Človekove pravice niso stvar kompromisa, so sporočali udeleženci shoda. Foto: Reuters

Shoda, ki se je začel v zagrebškem parku Zrinjevac in se končal na Markovem trgu, se je udeležilo od 400 do 500 ljudi. Med shodom so udeleženci med drugim vzklikali gesla "Poročna enakopravnost" in "Ljubezen je ljubezen". Pred Markovo cerkvijo so razvili transparent v podporo pravicam homoseksualcev in mavrično zastavo.

"Naše družine niso manjvredne. Ne smemo delati kompromisov s človekovimi pravicami. Vlada je spoznala, da gre tukaj za temeljne človekove pravice, in zdaj od vlade pričakujemo tudi konkretna dejanja, zaščito družinskega življenja za naše družine," je na shodu sporočila aktivistka Sanja Juras.

Jurasova pričakuje, da se bo pravica do poroke in zunajzakonske skupnosti regulirala z družinskim zakonikom brez diskriminacije, ki so ji priča vsak dan.

"Istospolni partnerji lahko živijo skupaj 30 ali 40 let, a ko eden zboli, drugi ne more k njemu v bolnišnico, ne more namesto njega sprejeti zdravstvene odločitve, če umre, ne smemo podedovati skupnega stanovanja," je še povedala Jurasova, ki je od vlade zahtevala, da zaustavi iniciative, kot je iniciativa "V imenu družine".

Pol milijona podpisov za referendum
Hrvaški mediji navajajo ocene nekaterih poznavalcev iz kroga nevladnih organizacij, ki so zatrdili, da se je na shodu zbralo več heteroseksualnih podpornikov pravice do enakopravnosti kot pa samih pripadnikov homoseksualne skupnosti.

Shod je potekal kot odziv na akcijo konservativne iniciative "V imenu družine", ki je v nedeljo zbrala dovolj podpisov za referendum, na katerem bi odločali o tem, da se v hrvaško ustavo zapiše člen, ki bi določal, da je zakonska zveza le življenjska skupnost moškega in ženske.

Za razpis referenduma so bili potrebni podpisi najmanj desetih odstotkov vseh volilnih upravičencev oziroma več kot 375.000 podpisov. Omenjena iniciativa je v nedeljo sporočila, da ji je uspelo zbrati pol milijona podpisov.

V Zagrebu shod za pravice istospolnih parov
V Zagrebu shod za pravice istospolnih parov