Brazilski zapori so na slabem glasu zaradi nasilja in strahovito slabih razmer, ki vladajo v njih. Foto: EPA
Brazilski zapori so na slabem glasu zaradi nasilja in strahovito slabih razmer, ki vladajo v njih. Foto: EPA
Zapor v Braziliji
Upori brazilskih zapornikov so pogosti, za talce pa velikokrat jemljejo sorodnike, ki pridejo v zapor na obisk. Foto: EPA

Neidentificirana najstnica je bila od 21. oktobra zaprta zaradi domnevne kraje v zvezni državi Para. Število moških v celici se je v mesecu spreminjalo od 20 do 34. Skupine za človekove pravice poročajo, da so jo v tem času večkrat zlorabili v zameno za hrano.

Policija grozila očetu mladoletnice
Kraje mladoletnici niso dokazali, niti proti njej niso vložili obtožnice, verjetno pa bi bila še vedno v zaporu, če neki anonimnež ne bi prijavil, kaj se dogaja v zaporu. 14. novembra so jo iz zapora premestili v dom za mladoletne prestopnike. Policija trdi, da ni vedela, da je mladoletna, oče tega dekleta iz revne družine pa je policijo obtožil, da mu je grozila in od njega zahtevala lažen rojstni list, ki bo dokazoval, da je stara 20 let.

Guvernerka države je povedala, da sploh ni pomembno, koliko je dekle staro, saj se ženska, pa naj bo stara 15, 20 ali 100 let, ne bi smela znajti v zaporu skupaj z moškimi. Dodala je, da bodo odgovorni za incident strogo kaznovani.

Katastrofalne razmere v zaporih
Brazilski zapori so znani po slabih pogojih, ki vladajo v njih, tokrat pa ni prvič, da se je ženska znašla v celici skupaj z moškimi. V istem zaporu je bila neka 23-letnica z 70 moškimi zaprta mesec dni. V zaporih pogosto prihaja do upora zapornikov, ki neredko jemljejo talce. Konec septembra je 500 zapornikov v Manausu zadrževalo štiri talce in od vlade zahtevalo, da jim podaljša čas za obiske, boljšo pravno pomoč in sanitarije.

Lani je v Sao Paulu izbruhnila prava mala vojna, ko so se uprli zaporniki v vseh 144 zaporih v tej zvezni državi. Zaporniki so za talce vzeli številne paznike in nekatere izmed njih ubili, skupaj pa je takrat umrlo več kot 170 ljudi, večina zapornikov in 40 policistov. Pobegli zaporniki so ob vsesplošnem streljanju divjali po ulicah in zažigali avtobuse ter banke.

Prenatrpani zapori
Na slabe razmere v brazilskih zaporih je v svojem letnem poročilu lani opozarjalo tudi zunanje ministrstvo ZDA. O stanju človekovih pravic v Braziliji so zapisali, da se pazniki pogosto brutalno znašajo nad zaporniki, zapori pa so prenatrpani, saj je v njih več kot 370.000 ljudi, prostora je pa le za 200.000.

T. V.