Marcus Hutchins se ukvarja z odkrivanjem zlonamernih programov. Foto: AP
Marcus Hutchins se ukvarja z odkrivanjem zlonamernih programov. Foto: AP
Virus WannaCry se je maja letos naglo razširil po več multinacionalkah. Foto: Reuters

Mladega programskega strokovnjaka ZDA obtožujejo povezav s Kronosom, s katerim so z računalnikov žrtev kradli njihova gesla za prijavo v bančne račune. O Kronosu se je prvič slišalo julija 2014, ko so ga oglaševali na ruskem forumu za 7.000 dolarjev. Prodajalec se je bahal, da obstoječi protivirusni programi Kronosa ne zaznavajo, in ponujal tedenski preizkus za tisoč dolarjev.

Potem ko je dvignil precej prahu, je Kronos potihnil do oktobra 2015, ko so ga zaznali pri napadih na spletne strani britanskih in indijskih bank. Maja lani so s Kronosom nato napadli stranke kanadskih finančnih ustanov, novembra pa so ga prek e-pošte razpošiljali več ustanovam, od izobraževalnih do zdravstvenih.

Virus WannaCry se je po izbruhu maja letos naglo razširil po računalniških sistemih po vsem svetu, Hutchins pa je zaslovel, ko je našel način, s katerim so njegovo širjenje ustavili.

Prijet v Las Vegasu
Kot poroča BBC, je bil Britanec ravno v Las Vegasu na konferenci o kibernetski varnosti, ko je njegov Twitter - običajno močno dejaven - nenadoma potihnil. Po enem dnevu so z ameriškega pravosodnega ministrstva sporočili, da so Hutchinsa aretirali 2. avgusta na lasvegaškem letališču, potem ko je velika porota v Wisconsinu, kjer je sedež FBI-jeve enote za boj proti kibernetskem kriminalu, potrdila obtožnico proti njemu zaradi njegove vloge pri razvoju in širjenju virusa Kronos. Kot so še sporočili, se obtožbe nanašajo na obdobje med julijem 2014 in julijem 2015.

Obtožnica navaja, da je Hutchins razvil Kronos, nato pa ga prodajal na spletnih forumih. Obtožnico so vložili še proti eni osebi, katere imena pa niso razkrili.

Hutchinsu dodeljeni javni branilec je poudaril, da njegova stranka nima policijske kartoteke in da je v preteklosti že sodeloval z zveznimi oblastmi.

Kolegi osupli
Hutchins se sicer med drugim ukvarja tudi s preiskovanjem zlonamernih programov. Njegovi kolegi s področja kibernetske varnosti so začudeni zaradi njegove aretacije. "Videti je, da je ameriško pravosodje storilo velikansko napako. Njegovi kontakti so povsem osupli," je na Twitterju zapisal raziskovalec Kevin Beaumont. Hutchinsova mama Janet Hutchins pa je za PA dejala, da je "zelo malo verjetno", da bi bil njen sin vpleten v kaj takega, saj da preživlja "ogromno časa" v boju proti točno takim napadom. Povedala je še, da je ogorčena nad obtožbami in da panično kliče v Ameriko, da bi prišla do sina.

Hutchinsov kolega, ki je želel ostati anonimen, je za BBC povedal, da so ga skušali obiskati v priporu, a so ga že preselili še pred uradnimi urami za obiske, tako da niso mogli priti z njim v stik. Britanski konzulat v Los Angelesu je sporočil, da so "po aretaciji britanskega moškega" v stiku s tamkajšnjimi oblastmi v Las Vegasu in z njegovo družino, organizacija za digitalne pravice s sedežem v San Franciscu Electronic Frontier Foundation pa je sporočila, da so "močno zaskrbljeni" in da primer spremljajo.