Zakonca Biden in zakonca Harris so se poklonili žrtvam pandemije. Foto: Reuters
Zakonca Biden in zakonca Harris so se poklonili žrtvam pandemije. Foto: Reuters

Skupno število smrtnih žrtev bolnikov s covidom-19 se je po podatkih univerze Johns Hopkins povzpelo na 500.236, kar je največ med vsemi državami na svetu. Vse zastave na zveznih objektih bodo naslednjih pet dni v znak žalovanja spuščene na pol droga, poroča BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden, podpredsednica Kamala Harris ter njuna partnerja so se žrtvam poklonili z minuto molka in prižigom sveč pred Belo hišo. "Kot narod ne smemo sprejeti tako krute usode. Moramo se upreti, da ne postanemo otopeli od žalosti," je ob tem dejal predsednik Biden, ki je še poudaril, da je število žrtev večje od skupnega števila ameriških žrtev prve in druge svetovne ter vietnamske vojne skupaj.

"Danes prosim vse Američane, naj se spomnijo tistih, ki smo jih izgubili, in tistih, ki smo jih pustili za sabo," je dejal Biden in pozval Američane, naj se skupaj bojujejo proti covidu.

Število smrtnih žrtev se je v mesecu dni oz. od Bidnove inavguracije povečalo za kar 100.000.

Pričakovana življenjska doba za eno leto krajša

Hladilne enote, ki so marca lani v New Yorku služile kot začasne mrtvašnice. Foto: Reuters
Hladilne enote, ki so marca lani v New Yorku služile kot začasne mrtvašnice. Foto: Reuters

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je prejšnji teden sporočil, da se je pričakovana življenjska doba Američanov med pandemijo skrajšala za eno leto.

Krajša pričakovana življenjska doba je še bolj pereča pri manjšinah, ki jih je virus prizadel nesorazmerno. Med januarjem in junijem 2020 se je pričakovana življenjska doba temnopoltih skrajšala za tri leta, pričakovana življenjska doba Latinskoameričanov pa za 2,4 leta.

Glede na ocene Inštituta za zdravstvene matrike in evalvacijo (IHME) naj bi do 1. junija umrlo še okoli 90.000 ljudi.

"Pred letom dni si nisem predstavljal, da bi pol milijona Američanov lahko umrlo zaradi te bolezni. V tej državi imamo toliko zmogljivosti in virov. Vse je bilo mogoče preprečiti in to se ne bi smelo zgoditi. Razmisliti moramo, kje smo se motili in napačno odgovorili," je za BBC dejal dekan šole za javno zdravje na univerzi Brown Ashish Jha.

Anketa raziskovalnega inštituta Pew je pokazala, da zdaj 54 odstotkov Američanov pozna nekoga, ki je umrl za covidom-19 ali je moral zaradi tega v bolnišnico.

Število dnevnih okužb in hospitalizacij pada

Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri več kot 28,2 milijona Američanov, kar je prav tako svetovni rekord. V Indiji so potrdili enajst, v Braziliji deset milijonov okužb.

V ponedeljek je bilo novih okužb 56.500, smrtnih primerov pa 1250. To je velik padec v primerjavi z januarjem, ko je bilo okužb na dan po 200.000, smrtnih primerov pa do 4000.

Število dnevnih hospitalizacij sicer pada že 40 dni, vsak dan pa po ZDA cepijo okoli 1,6 milijona ljudi. Biden je dejal, da bodo imeli do konca julija dovolj cepiva za 300 milijonov ljudi, vendar pa tudi, da se bo stanje normaliziralo morda šele do božiča. Za prvih 100 dni mandata si je zadal cepljenje 100 milijonov ljudi. Strokovnjaki so sicer ob tem zaskrbljeni nad vse večjim številom novih različic virusa, ki bi lahko povzročile nove izbruhe.

Žalna slovesnost v Beli Hiši