Približno sto nasprotnikov eksperimentalnega izvajanja smrtne kazni se je zbralo pred mestno hišo v Montgomeryju v Alabami. Foto: AP
Približno sto nasprotnikov eksperimentalnega izvajanja smrtne kazni se je zbralo pred mestno hišo v Montgomeryju v Alabami. Foto: AP

"Globoko obžalujem usmrtitev Kennetha Eugena Smitha v Alabami kljub resnim pomislekom, da bi ta nova in nepreverjena metoda usmrtitve z dušikom lahko pomenila mučenje ali kruto, nečloveško ali ponižujoče ravnanje," je dejal visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk. Države je pozval, naj kot korak k splošni odpravi smrtne kazni uvedejo moratorij na njeno izvajanje, saj smrtna kazen ni v skladu s temeljno pravico do življenja.

Usmrtitev so obsodili tudi v Bruslju. "Po mnenju vodilnih strokovnjakov je ta metoda še posebej kruta in nenavadna. EU še naprej poziva k univerzalni ukinitvi smrtne kazni," je v izjavi zapisala Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS).

Proti novi metodi so se pred usmrtitvijo izrekle številne človekoljubne organizacije. Skupine za človekove pravice, strokovnjaki Združenih narodov in Smithovi odvetniki so usmrtitev želeli preprečiti, češ da je metoda tvegana, eksperimentalna in da lahko povzroči kruto smrt.

Usmrtitev je trajala več kot 20 minut

Usmrtitev Kennetha Smitha, obsojenega umora, je bila prva uporaba nove metode smrtne kazni, odkar so leta 1982 uvedli usmrtitve s smrtonosnimi injekcijami.

Alabama je novo metodo predstavila kot preprostejšo možnost usmrtitve in jo oklicala za "najmanj bolečo in najbolj humano metodo usmrtitve med vsemi, kar jih poznamo".

Predlagatelji nove metode so ocenili, da bo Smith izgubil zavest v manj kot minuti in umrl kmalu za tem, čeprav so priče poročale, da je trajalo dlje.

Komisar za izvrševanje kazni John Hamm in družina umorjene Elizabeth Sennet. Foto: Reuters
Komisar za izvrševanje kazni John Hamm in družina umorjene Elizabeth Sennet. Foto: Reuters

Smitha so v komori za usmrtitev priklenili na nosila in ga priklopili na dihalni aparat, ki je bil povezan z jeklenko čistega dušika. Usmrtitev se je začela ob 7.53 po krajevnem času, Smith pa je bil razglašen za mrtvega ob 8.25.

Po navedbah novinarjev, ki so lahko spremljali usmrtitev, je bil Smith še nekaj minut po sprostitvi dušika pri zavesti. Približno dve minuti po začetku postopka je stresal z glavo in se zvijal, nato pa je bilo videti, da je nekaj minut globoko dihal, dokler se ni njegovo dihanje upočasnilo in ustavilo.

Vrhovno sodišče je pred tem zavrnilo Smithovo prošnjo za odlog usmrtitve. "Po 30 letih in več poskusih izigravanja sistema je Smith odgovarjal za grozljive zločine," je dejala republikanska guvernerka Alabame Kay Ivey.

Smith je bil eden redkih obsojencev, ki je leta 2022 že preživel poskus usmrtitve. Izvršitelji usmrtitve mu več ur niso mogli vstaviti igle v žilo, dokler ob polnoči ni potekel nalog za usmrtitev.

Smith je bil leta 1988 s sostorilcem obsojen za naklepni umor Elizabeth Sennet, ki sta jo umorila po naročilu njenega moža, ki je skušal izterjati zavarovalnino.

Nekaj njenih sorodnikov je prišlo na usmrtitev. "Nič od tega, kar se je zgodilo danes, nam ne bo vrnilo mame," je dejal njen sin Mike Sennet. "Zadovoljni smo, da je vsega konec. Vsem trem, ki so bili pred leti vpleteni v ta primer, smo odpustili. Kenneth Smith je pred 35 leti sprejel nekaj slabih odločitev in danes jih je odplačal."

Od leta 1976, ko je vrhovno sodišče ZDA ponovno uvedlo smrtno kazen, je bilo po vsej državi skupno usmrčenih 1583 zapornikov, od tega 73 v Alabami. Usmrtitev z dušikom sta doslej poleg Alabame odobrila tudi Oklahoma in Misisipi. Vse več ameriških zveznih držav išče nove metode usmrtitev, saj vse težje najdejo spojine, ki se uporabljajo v smrtonosnih injekcijah.

V Alabami prvič izvedli smrtno kazen z zadušitvijo z dušikom