Na Dunaj je samo v ponedeljek iz Madžarske pripotovalo 3.650 beguncev. Foto: Reuters
Na Dunaj je samo v ponedeljek iz Madžarske pripotovalo 3.650 beguncev. Foto: Reuters
Budimpešta
Ljudje čakajo, da se bodo lahko vkrcali na vlak proti Avstriji in Nemčiji. Foto: Reuters
Budimpešta
Železniška postaja je zaprta, vhode stražijo policisti, begunci pa čakajo pred postajo. Foto: Reuters
Zaprli glavno postajo v Budimpešti

Potem ko so iz Budimpešte proti Dunaju v ponedeljek krenili najmanj štirje vlaki z begunci, so madžarske oblasti v torek zjutraj zaprle glavno železniško postajo v Budimpešti. Postajo so povsem izpraznili, policija je zaprla vse vhode na postajo in zastražila glavni vhod. Pred železniško postajo Keleti v središču Budimpešte tako že od jutra čaka približno tisoč prebežnikov, ki si želijo priti na vlake proti Avstriji in Nemčiji.


Na Madžarskem aretirali politika, ki je rezal ograjo
Madžarska policija je aretirala opozicijskega politika in novinarja Györgyja Kakuka, ker je prerezal žično ograjo na meji s Srbijo, ki jo je Madžarska postavila, da bi zajezila val migrantov. Kakuka, enega izmed vodilnih članov opozicijske levosredinske Demokratske koalicije, je policija aretirala zaradi povzročene materialne škode, kar je kaznovano z denarno kaznijo. Politik očitkov ne zavrača, s svojo simbolično akcijo pa je želel opozoriti na dejstvo, da bo v naslednjih dneh madžarski parlament sprejemal zakonodajo, po kateri bo poškodovanje 175-kilometrske ograje na meji s Srbijo kaznivo dejanje, za katerega bo zagrožena kazen do petih let zapora.

Madžarske oblasti so se za ukrep odločile, ko je skušalo na vlak proti Dunaju vstopiti več kot 500 beguncev. Policija je nato začela ljudi odganjati s postaje, pri tem pa ni bilo neredov, slišati je bilo le vpitje. Kot poroča Reuters, so zdaj begunci ujeti pred postajo, kjer vzklikajo: "Nemčija, Nemčija!" in kažejo vozovnice za vlak, od policije pa zahtevajo, naj jim dovoli, da odpotujejo v Nemčijo.

Promet je stekel, begunci še vedno čakajo zunaj
Oblasti so železniško postajo po eni uri znova odprle za promet, tja spuščajo druge potnike, beguncev pa ne spustijo na postajo. Na postaji je najprej stekel notranji železniški promet, kdaj bo odpeljal vlak na Dunaj, ki čaka na postaji in na katerega so dovolili vstopiti drugim potnikom, pa ni znano.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade je pojasnil, da so postajo zaprli, ker skuša Madžarska spoštovati evropsko zakonodajo, v skladu s katero mora imeti vsak, ki potuje po Evropi, veljaven potni list in schengenski vizum.

V ponedeljek proti Dunaju na tisoče beguncev
V ponedeljek je iz Budimpešte proti Avstriji oziroma Nemčiji z vlaki odpotovalo več tisoč beguncev. Policisti, ki so na postaji Keleti beguncem preprečevali vstop na vlake, so se namreč umaknili in beguncem pustili proste roke, čeprav številni niso imeli ustreznih vizumov za potovanje po Evropski uniji.

Na dunajsko železniško postajo Westbahnhof je tako v ponedeljek iz Madžarske pripotovalo 3.650 beguncev, a je za azil v Avstriji zaprosilo le šest Afganistancev, drugi pa so nadaljevali potovanje proti Salzburgu in Nemčiji. Iz Bavarske so v ponedeljek zvečer poročali o prihodu približno 400 beguncev, od teh se jih je skoraj polovica izkrcala že v Rosenheimu blizu meje z Avstrijo, kjer so jih registrirali, polovica pa jih je odpotovala proti Münchnu.

V Nemčiji se sicer pripravljajo na nove prihode. Iz Salzburga je glede na navedbe avstrijske policije na poti proti Nemčiji približno 2.000 migrantov.

Na Bavarskem sprejemni center za balkanske migrante
Oblasti na Bavarskem pa so medtem odprle prvi sprejemni center izključno za balkanske migrante. V nekdanji vojašnici pri Ingolstadtu naj bi v prihodnje namestili 500 migrantov iz jugovzhodne Evrope. Na območju Ingolstadta naj bi skupno na treh mestih zbrali 1.500 balkanskih migrantov in jih hitreje obravnavali kot do zdaj, so sporočile lokalne oblasti. Cilj je, da bi zavrnjene prosilce za azil čim prej vrnili v domovine na Balkanu, ki jih Nemčija ne dojema kot nevarne države, zaradi česar bi migranti s tega območja lahko upravičeno zaprosili za azil.

Okoli 200 so jih medtem na Češkem odstranili z vlakov v smeri Nemčije. Odpeljali so jih v začasne nastanitve v mestih Breclav in Hodonin.

Nemčija je pred dnevi za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica Evropske unije, v kateri so vstopili v Unijo.

Zaprli glavno postajo v Budimpešti