Države, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela, so Liberija, Sierra Leone in Gvineja. Foto: Reuters
Države, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela, so Liberija, Sierra Leone in Gvineja. Foto: Reuters
Varnostni svet
Varnostni svet je soglasno potrdil resolucijo, ki poziva k zavzetemu boju z ebolo. Foto: Reuters
Ebola je grožnja mednarodnemu miru in varnosti

Resolucija je imela rekordno število podpornikov v zgodovini Združenih narodov, saj jo je še pred glasovanjem podprlo 131 držav članic Združenih narodov. V resoluciji, za katero je glasovalo vseh 15 članic Varnostnega sveta, so države sveta pozvali, naj zagotovijo zdravstvene delavce, poljske bolnišnice in drugo opremo za spopadanje s smrtonosnim virusom, ki se hitro širi.

Ebola ogroža že tako šibka gospodarstva
Resolucija poziva tudi k umiku prepovedi potovanj v najbolj prizadete države Liberijo, Sierro Leone in Gvinejo ali iz njih, k obnovitvi ladijskega in zračnega prometa ter pospešenemu dotoku zdravstvenega osebja, zdravil in drugih potrebščin. V resolucija je opozoreno tudi na to, da izbruh ebole ogroža že tako šibka gospodarstva prizadetih držav.

Varnostni svet je vlade treh najbolj prizadetih držav ob tem pozval, naj pospešijo odkrivanje in izolacijo primerov ebole, sprožijo kampanjo javnega osveščanja in nadaljujejo prizadevanja za lajšanje političnih, varnostnih in humanitarnih dimenzij izbruha ebole, ki je doslej okužila 5.300 ljudi, 2.600 pa jih je umrlo.

"Virus nas je prehitel"
Izredno zasedanje Varnostnega sveta o eboli je bilo prvo izredno zasedanje o vprašanju zdravstvene krize in druga razprava o zdravstveni krizi v zgodovini Združenih narodov. "Virus nas je prehitel in moramo ga dohiteti," je še pred glasovanjem povedala direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan. Dodala je: "Takšne krize še ni bilo. To je največji izziv v času miru, s katerim so se doslej srečale agencije Združenih narodov".

"Ljudje sedijo pred vrati zdravstvenih centrov in prosijo za življenje. Nimamo dovolj centrov in postelj. Ljudje umirajo pred vrati. Upravičeno se počutijo osamljene in zavržene. Umirajo strašno in brez dostojanstva. Če mednarodna skupnost ne ukrepa, bomo izbrisani z obličja Zemlje," je po videopovezavi iz liberijske prestolnice Monrovia povedal vodja ekipe Zdravnikov brez meja Jackson Naimah.

Nova misija za boj proti eboli
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je povedal, da se število obolelih za ebolo vsake tri tedne potroji. Poudaril je, da ZN za spopadanje z ebolo v naslednjih šestih mesecih potrebuje milijardo dolarjev, in se zahvalil ZDA, ki bodo na krizna območja napotile 3.000 vojakov in prispevale pol milijarde dolarjev.

Ban je napovedal tudi skorajšnjo ustanovitev nove zdravstvene misije za boj proti eboli. Misija Združenih narodov za odgovor na ebolo (UNMEER) bo imela pet prednostnih nalog: ustaviti izbruh, zdraviti okužene, zagotoviti nujne storitve, ohraniti stabilnost in preprečiti nove izbruhe.

O eboli bo prihodnji teden ob odprtju splošne razprave 69. generalne skupščine Združenih narodov potekalo tudi posebno ministrsko zasedanje.

Ebola je grožnja mednarodnemu miru in varnosti