Ebole še vedno niso zajezili. Foto: Reuters
Ebole še vedno niso zajezili. Foto: Reuters

"Izbruh ebole, ki straši v nekaterih delih zahodne Afike, je največji, najzahtevnejši in najresnejši izbruh te bolezni v skoraj 40-letni zgodovini," je opozorila generalna sekretarka WHO-ja Margaret Chan, ki je dodala, da je število novih obolelih mnogo večje od zmožnosti, da bi bolnikom nudili primerno oskrbo.

Najbolj potrebujejo izurjene ljudi
Zato je znova pozvala vse zdravstvene delavce, naj pridejo v regijo in pomagajo. "Vsaj trikrat hitrejši moramo biti. Najbolj potrebujemo ljudi, prave ljudi, prave specialiste, ki so primerno izurjeni in vedo, kako ohraniti svojo varnost."

Epidemija se je začela marca, o primerih obolelih pa poročajo tudi iz Nigerije in Senegala. Chanova je dodala, da je število žrtev preseglo 2.400 ljudi, uradno pa je obolelih 4.784. A WHO je posvaril, da bi se lahko virus razširil na vsaj 20.000 ljudi, preden bi bila epidemija pod nadzorom.

Najhuje v Liberiji
Države, ki se srečujejo z ebolo, se uvrščajo med najrevnejše na svetu, obenem pa imajo izjemno slabo razvito medicinsko infrastrukturo. Za zdaj je najbolj prizadeta Liberija; samo v tej državi so opazili polovico vseh smrtnih primerov, kar skupaj pomeni 1.224 ljudi, ki so umrli zaradi smrtonosnega virusa. WHO je Liberijo posvarila pred več tisoč možnimi novimi okužbami v naslednjih treh tednih. V Gvineji je bilo okoli 600 smrtnih žrtev, v Sierri Leone pa je hemoragična mrzlica doslej terjala okoli 550 življenj.