Hutijevski uporniki so že septembra 2014 iz glavnega mesta in večine severa države pregnali vladne sile. Vlada je pobegnila iz države. Foto: Reuters
Hutijevski uporniki so že septembra 2014 iz glavnega mesta in večine severa države pregnali vladne sile. Vlada je pobegnila iz države. Foto: Reuters

Vojaška koalicija sunitskih držav pod vodstvom Savdske Arabije namreč sodeluje z vladnimi jemenskimi silami ter z zračnimi in kopenskimi silami napada šiitske hutijevske upornike. V Jemnu je bilo od jeseni 2014 ubitih okoli 6.000 ljudi.

Hutijevski uporniki v Združenih narodih nimajo predstavnikov, v bran pa se jim občasno postavlja Rusija, ki je od začetka kritična do napadov Savdske Arabije, ki obstreljuje tudi bolnice in šole. Humanitarne agencije ZN-a so naštele okoli 2.000 mrtvih otrok. Konec februarja so sile arabske protihutijevske koalicije v napadu na glavno mesto Sana zadele tržnico, v napadu pa naj bi umrlo najmanj 40 ljudi. Napadalci so sicer zanikali, da so ciljali prav civiliste. Žrtve med civilisti naj bi si izmislili uporniki, ki sicer uživajo podporo Irana, ki se s Savdsko Arabijo bori za prevlado v regiji.

Uporniki so septembra 2014 zasedli glavno mesto Sana, vlada je pobegnila, lani marca pa je savdska kraljevina začela zračne napade.

Resolucija poziva vse strani
Kot je dejal predsedujoči Varnostnemu svetu v marcu, veleposlanik Angole Ismael Gaspar Martins, bo resolucija vse strani pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, prenehanju brezobzirnih napadov in oviranju dostopa do humanitarne pomoči.

Za zastoj pri mirovnih pogajanjih so krivi uporniki, je pričakovano dejal veleposlanik Jemna Kaled Aldžemani. Uporniki po njegovih besedah ropajo humanitarne konvoje in potem naropano prodajajo na črnem trgu. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin pa je za zastoj pri pogajanjih okrivil vlado Jemna, ki postavlja nemogoče pogoje, še preden se bodo pogajanja sploh začela.