Bodo potniki zaradi zamud in dodatnih varnostnih ukrepov spremenili svoje potovalne navade? Foto: EPA
Bodo potniki zaradi zamud in dodatnih varnostnih ukrepov spremenili svoje potovalne navade? Foto: EPA
Pregled z rentgenom
Varnost pred človekovimi pravicami? Foto: EPA

Evropska komisija uporabo rentgenov zaenkrat dovoljuje le v testne namene. Na letališču Jožeta Pučnika se zanje zenkrat še niso odločili.

Vir: Letališče Jožeta Pučnika
Rentgen
Rentgen, ki "vidi vse"? Foto: MMC RTV
Varnostnega rentgena na ljubljanskem letališču ni
V Bruslju o ukrepih na letališčih

Odkar je na letalu letalske družbe Northwest, ki je iz Amsterdama letelo v Detroit, nigerijskemu državljanu skoraj uspelo sprožiti eksplozijo iz kemikalij, ki jih je imel pripete na telo, in izvesti teroristični napad, so se varnostni ukrepi na letališčih v ZDA in Evropi močno poostrili. Spremembe je mogoče opaziti predvsem na ameriških letališčih ter na evropskih letališčih, na terminalih, od koder letala letijo "čez lužo". Potniki, ki letijo znotraj Evrope, ne poročajo o nevšečnostih, potniki, ki potujejo v ZDA, pa so priča dolgim, kar trikrat daljšim čakalnim vrstam, strogim varnostnim pregledom ter posledično zamudam in odpovedim številnih poletov.

Letalske družbe poročajo, da je še prezgodaj, da bi lahko govorili o tem, ali bodo ljudje zaradi zamud in dodatnih varnostnih ukrepov spremenili svoje potovalne navade, dejstvo pa je, da je deset dni po poskusu napada mogoče opaziti veliko več zamud in odpovedi poletov na nekaterih največjih letališčih v ZDA ter Evropi in drugod po svetu, od koder letijo v ZDA.

V Sloveniji poostrenih varnostnih ukrepov ni
Na ljubljanskem letališču so za MMC povedali, da poostreni varnostni ukrepi veljajo le za lete v ZDA, za druge destinacije pa se ne priporočajo. Ker z ljubljanskega letališča ni neposrednih letov v ZDA, poostrenih varnostnih ukrepov zaenkrat ni, posledično tudi zamud poletov ni. Pojasnili so tudi, da standarde v Evropi določa Evropska komisija, v ZDA pa to počne TSA (transport security administration), zato so ukrepi različni. "Pred letom 2001 so bili standardi v Evropi postavljeni celo višje kot v ZDA, po 11. septembru 2001 pa so se zadeve obrnile. Razlike bi torej delno lahko pripisali preteklim dogodkom. Tudi za Evropsko unijo velja, da so v nekaterih državah (npr. Velika Britanija) oz. na nekaterih območjih pregledi strožji," so še pojasnili na ljubljanskem letališču.

Varnostni rentgeni - potreben ukrep ali kršenje pravic?
Veliko prahu so v zadnjem času dvignili tudi varnostni rentgeni z rentgenskimi žarki ali mikrovalovi, ki omogočajo pregled oseb, kot če bi bile gole. V ZDA ga na nekaterih letališčih že uporabljajo, morebitna uvedba rentgenov na letališčih v Evropski uniji pa že ima ogromno nasprotnikov, saj naj bi z razkrivanjem intimnih delov telesa ogrožali pravico posameznika do zasebnosti. Evropska komisija je določila, da se lahko trenutno vsaka članica sama odloči, ali bo uporabljala tovrstne rentgene. Te so na letališčih za zdaj poskusno uvedle Nizozemska, Velika Britanija in Italija (na letališčih v Rimu, Benetkah in v Milanu), o njih pa naj bi razmišljali tudi Francija in Nemčija.

Velika Britanija naj bi rentgene začela uporabljati čez tri tedne. Premier Gordon Brown je napovedal, da bodo na letališčih po vsej Veliki Britaniji okrepili varnost in vsem potnikom, tudi tistim, ki le potujejo naprej skozi državo, pregledali in skenirali ročno prtljago. Ob tem je Velika Britanija napovedala pripravo deontološkega kodeksa, ki bo namenjen osebju na letališčih, z njim pa bo skušala pomiriti kritike, po mnenju katerih so ti varnostni rentgeni v navzkrižju s pravico posameznika do zasebnosti, pa tudi z zakonodajo o otroški pornografiji. V Italiji bodo na omenjenih treh letališčih postavili deset skenerjev, letališča pa so italijanske oblasti izbrale, ker tam opravijo največ čezoceanskih letov.

Ljubljansko letališče še brez rentgenov
Na ljubljanskem letališču o namestitvi varnostnih rentgenov za slikanje oseb, ki jih bodo namestili na nekaterih evropskih in ameriških letališčih, ne razmišljajo. Pojasnili so, da Evropska komisija uporabo teh naprav zaenkrat dovoljuje le v testne namene, a da se za to niso odločili. Poleg tega so na Letališču Ljubljana za MMC pojasnili še, da bi morali pred vpeljavo rentgenov kot dela standardne opreme na letališčih rešiti vprašanje poseganja v človekovo dostojanstvo.

Evropska komisija uporabo rentgenov zaenkrat dovoljuje le v testne namene. Na letališču Jožeta Pučnika se zanje zenkrat še niso odločili.

Vir: Letališče Jožeta Pučnika
Varnostnega rentgena na ljubljanskem letališču ni
V Bruslju o ukrepih na letališčih