Na Irskem mediji s pomočjo pričanj žrtev vztrajno razkrivajo zlorabe prevladujoče Rimskokatoliške cerkve na
Na Irskem mediji s pomočjo pričanj žrtev vztrajno razkrivajo zlorabe prevladujoče Rimskokatoliške cerkve na "zelenem otoku". Foto: RTV SLO

Pismo, ki ga je v torek prejela ameriška tiskovna agencija AP, razkriva, da je Vatikan zavrnil pobudo irske Cerkve, da bi začela poročati o primerih zlorab in pomagala policiji pri identifikaciji pedofilskih duhovnikov.

Omenjeno pismo tako zanika trditve Vatikana, ki je vztrajno zatrjeval - zlati v primerih tožb ameriških žrtev zlorab duhovnikov -, da Sveti sedež nikdar ni dal navodil škofom glede prikrivanja dokazov ali sumov kaznivih dejanj pred policijo.

Pokojni nadškof: "Zadržki z vidika morale"
V pismu irskim škofom, ki ga je podpisal umrli nadškof Luciano Storero, sicer odposlanec papeža Janeza Pavla II. na Irskem, med drugim piše, da njihova odločitev o "obveznem poročanju" domnevnih kaznivih dejanj vzbuja resne zadržke tako z vidika morale kot cerkvenega prava. Storero je zapisal, da je treba "natančno slediti" cerkvenemu pravu, ki zahteva, da se domnevne zlorabe in pa njihovo kaznovanje uredi znotraj Cerkve.

Zlorabljene žrtve na Irskem so ob objavi pisma, ki ga je od nekega irskega škofa pridobila irska televizija RTE in ga posredovala agenciji AP, dejale, da je pismo jasen dokaz, ki bo imel pomembno vlogo v tožbah proti Cerkvi.

Sveti sedež priznal pristnost pisma
Vatikan je v odzivu na objavljeno pismo sporočil, da je bilo to napačno razumljeno. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je potrdil pristnost pisma in ob tem dejal, da je Sveti sedež želel v pismu zgolj zagotoviti, da bi irski škofi natančno sledili cerkvenemu pravu, s čimer bi pedofilskim duhovnikom onemogočili, da bi se izognili kazni Cerkve.

Po letu 2001 temeljito spremenjena pravila
Ob tem je Lombardi še pojasnil, da so se pravila in pristojnosti Vatikana od takrat temeljito spremenili. Primeri zlorab od leta 2001 ne spadajo več v pristojnost kongregacije za duhovnike, ki jo je v času nastanka pisma vodil kardinal Dario Castrillon Hoyos, ampak so bili preneseni na kongregacijo za doktrino vere. Od takrat so v Vatikanu tudi močno poostrili pravne ukrepe, je še zatrdil Lombardi. Hoyos je bil znan po tem, da je odločno zagovarjal ravnanje Cerkve, da ne prijavi zlorab otrok policiji.

Afera s spolnimi zlorabami otrok v Katoliški cerkvi je najprej izbruhnila leta 2002 v ZDA, po objavi obsežnih poročil, ki sta predlani razkrili spolne zlorabe na Irskem, pa so lani privreli na dan tudi podatki o številnih spolnih zlorabah, ki so jih duhovniki zagrešili v več drugih evropskih državah.