Žrtve zlorab zahtevajo, da Vatikan stori več za njih. Foto: Reuters
Žrtve zlorab zahtevajo, da Vatikan stori več za njih. Foto: Reuters
Protest žrtev pedofilskih duhovnikov

Približno 75 zbranih, med njimi je bila tudi skupina moških, ki jih je zlorabil duhovnik na posebni šoli za gluhoneme v Veroni v 60. letih 20. stoletja, je z manifestacijo in s transparenti "Roke stran od otrok" in "Cerkev brez zlorab" želeli javnost opozoriti na problem spolnih zlorab otrok in predvsem njihovega prikrivanja.

"Ne obstaja noben človek na nobenem položaju v nobenem delu sveta, katerega status ali položaj bi bil nad ščitenjem naših otrok ali nad zakonom," je dejal eden od organizatorjev, Gary Bergeron.

Shod je organiziralo ameriško združenje žrtev zlorab duhovnikov Survivors Voice, ki papežu in Vatikanu očita, da kljub obljubam nista odločno ukrepala proti zlorabi mladoletnikov s strani duhovnikov. "Ko duhovniki telesa otrok zlorabijo za lastne užitke, je čas za spremembo," je pozval Bergeron.

Lombardija pregnali
Udeleženci protesta pod naslovom "Dan reformacije", ki je z namenom padel na dan, ko je leta 1517 Martin Luter s svojimi tezami spodbudil upor proti papežu, so se odpravili tudi proti Trgu sv. Petra v Vatikanu, a so jim dostop preprečili italijanski karabinjerji. Protest naj bi prvotno potekal v Vatikanu, ki pa ni izdal dovoljenja za shod.

"Gre za vprašanje odgovornosti," je dejal Bergeron, ki mu je policija skupaj s še eno udeleženko shoda dovolila, da je vstopil na Trg sv. Petra. Ob vhodu v Vatikan sta pustila 75 pisem žrtev zlorab, ki so naslovljena na papeža.

Z organizatorji shoda se je nameraval srečati vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, a so protestniki proti njemu vzklikali "Sramota", zato se je v spremstvu policije vrnil v Vatikan in se kasneje sestal z glavnima organizatorjema shoda v zasebnosti.

Papež ni priznal institucionalne odgovornosti
Razkritje spolnih zlorab duhovnikov je Cerkev pahnilo v hudo krizo. Visoki predstavniki Cerkve so vedeli za številne zlorabe, a so jih prikrivali, pedofilskih duhovnikov pa niso izključili iz Cerkve.

Vatikan je po razkritju pedofilskih škandalov julija objavil strožja in razširjena pravila za spopadanje s pedofilijo in podobnimi zločini. Papež Benedikt XVI. je zaradi spolnih zlorab izrazil obžalovanje, molil z žrtvami in obljubil ukrepe za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami, a ni priznal osebne ali institucionalne odgovornosti za zlorabe.

Protest žrtev pedofilskih duhovnikov