Papež in Tadić sta se na štiri oči pogovarjala 25 minut v angleškem jeziku. Foto: Reuters
Papež in Tadić sta se na štiri oči pogovarjala 25 minut v angleškem jeziku. Foto: Reuters
Boris Tadić in Benedikt XVI.
Po zasebni avdienci pri papežu je Tadić Benediktu XVI. predstavil srbsko delegacijo, v kateri je bil tudi vodja srbske diplomacije Vuk Jeremić. Foto: Reuters

Srbski predsednik se je poglavarju Rimskokatoliške cerkve zahvalil za njegovo podporo in dejal, da je papež "znova poudaril poseben pomen Kosova kot izvora srbske državnosti in kulture".

"To je prostor, na katerem je zgrajena krščanska identiteta našega naroda, politično sodelovanje Srbije in Vatikana pa je izjemno pomembno zaradi velikega vpliva Vatikana na mednarodno politiko," je po srečanju dejal Tadić. Vatikan ni priznal neodvisnosti Kosova, ki jo je ta razglasil februarja 2008.

Vstop Srbije v EU leta 2014 "realističen"
Srbski predsednik in papež sta skupno ugotovila, da je agenda za vstop Srbije in drugih držav Zahodnega Balkana leta 2014 v Evropsko unijo, ki sta jo predlagala grški in italijanski premier George Papandreu in Silvio Berlusconi, realistična, poroča B92.

Papež v Srbijo leta 2013?
Srečanje Tadića in Benedikta XVI. je bilo pomembno tudi zaradi ekumenskega dialoga med Pravoslavno in Katoliško cerkvijo. O morebitnem obisku papeža v Srbiji je Tadić dejal, da je povabilo še naprej odprto in da bi bilo idealno, če bi papež državo obiskal leta 2013 ob obletnici Milanskega edikta.

S srečanjem z Benediktom XVI. je Tadić končal tridnevni obisk v Italiji, med katerim se je sešel z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom, premierjem Berlusconijem in vodil državno delegacijo na italijansko-srbskem vrhu.