Razkriti dokumenti so osramotili Vatikan. Foto: EPA
Razkriti dokumenti so osramotili Vatikan. Foto: EPA
Vatikan ujel svoje "globoko grlo"

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da je preiskava privedla do človeka, ki je imel pri sebi zaupne dokumente.

"To osebo trenutno zaslišujejo," je dodal Lomabardi, a ni razkril identitete prijetega, njegovega delovnega mesta ali časa aretacije.

Časopis Il Foglio je poročal, da gre za vodjo osebja v papeževih stanovanjskih prostorih, a ob tem zapisal, da bi ta lahko bil tudi žrtveno jagnje, saj so si preiskovalci za vatikanskimi zidovi čim prej želeli najti krivca za uhajanje dokumentov, tako da ni nujno, da je pravi ali edini krivec.

Zaupni interni dokumenti so v javnost prišli letos januarja in razkrili spletke znotraj vatikanskih zidov. V objavljenih pismih je mogoče prebrati o brezbrižnem zapravljanju denarja, korupciji, boju za oblast med vatikanskimi dostojanstveniki in pritiskih na italijanske oblasti glede družbenih vprašanj.

Papež je bil glede na njegove besede po razkritju bolj kot z obtožbami o nečednostih v Vatikanu "zaskrbljen in razočaran" nad uhajanjem zaupnih dokumentov, zato je takoj ukazal več preiskav, med katerimi eno vodi tudi posebna komisija kardinalov, ki so se lotili iskanja "globokega grla".

Tedeschi se ima za žrtev
Novico o aretaciji osumljenca so iz Vatikana sporočili dan po odstavitvi predsednika uprave vatikanske banke Ettoreja Gottija Tedeschija, ki ga preiskujejo zaradi pranja denarja.

Odhod Tedeschija naj bi bil povezan z uhajanjem tajnih dokumentov, vendar pa ni jasno, ali je aretacija neposredno povezana z njegovim odhodom. Nekateri dokumenti sicer omenjajo notranje razprtije v vodstvu vatikanske banke.

Tedeschi je dan po odhodu povedal, da je žrtev, saj si je med svojim vodenjem banke prizadeval za večjo transparentnost, kar je moral plačati z odstavitvijo, potem ko mu je nadzorni svet banke soglasno izrekel nezaupnico.

Vatikan je zanikal njegove izjave in zatrdil, da so ga odstavili zaradi neučinkovitega in spornega vodenja glavne vatikanske finančne institucije.

Tedeschi je znan kot globoko veren katoličan, ki je v svojih uvodnikih za vatikanske časopise pogosto pisal o finančni in poslovni etiki.

Vatikan ujel svoje "globoko grlo"