Družba svetega Pija X. je sama posvetila štiri škofe. Foto: EPA
Družba svetega Pija X. je sama posvetila štiri škofe. Foto: EPA

Voditelji odpadniške Družbe svetega Pija X. (SSPX) so več ur sestankovali z visokimi predstavniki Svetega sedeža in se dogovarjali, kako dokončno skleniti več let pogajanj, namenjenih končni spravi.
Vatikan je vodji tradicionalistov, švicarskemu škofu Bernardu Fellayju, dejal, da mora SSPX sprejeti načela, začrtana v "doktrinski preambuli", preden lahko preidejo na spravo. Vatikan omenjene preambule javnosti ni izdal, a naj bi vključevala določena načela in vodila za interpretiranje cerkvenih naukov.

SSPX se je Vatikanu uprl leta 1988, ko je posvetil štiri svoje škofe, s tem pa sprožil njihovo izključitev. V spravni gesti je papež Benedikt umaknil izključitve in javno podprl tradicionalno maševanje v latinščini, ki se uporablja v SSPX-u. Je pa papež - vsaj do zdaj - škofom SSPX zavračal pravico do drugih naukov Drugega vatikanskega koncila (1962-1965), kot sta, denimo, njegova zgodovinska sprava z judovstvom in drugimi veroizpovedmi, ter zavzemanje uradnih položajev znotraj Cerkve.

Ultimat SSPX-u
Kljub njihovemu odpadništvu papež ceni zavezo SSPX-a cerkvenim tradicijam in ne želi, da bi se njihova skupina razvila v stalno strujo, ki trdi, da je katoliška, a zunaj vatikanskega okrilja.
Vatikanski predstavnik Federico Lombardi je dejal, da ni nobenega roka, do kdaj morajo tradicionalisti sprejeti načela, da pa Vatikan pričakuje odgovor "v nekaj mesecih".

Če SSPX privoli v dogovor, mu bo Vatikan najverjetneje ponudil poseben pravni status znotraj Cerkve, podoben tistemu, ki ga ima konservativna rimskokatoliška skupina Opus Dei. Če vatikanske ponudbe ne sprejmejo, bodo voditelji SSPX-a ostali brez vsakršnega uradnega položaja ali naloge v Cerkvi.