Vatikan in knjige Dana Browna v resnici veže ljubezen do spletk in zarot, razkrivajo dokumenti, ki
Vatikan in knjige Dana Browna v resnici veže ljubezen do spletk in zarot, razkrivajo dokumenti, ki "puščajo" iz središča Katoliške cerkve. Foto: EPA
»Vatileaks« hudičevo delo?

Vatikanski državni sekretar kardinal Tarcisio Bertone je dejal, da gre za hudičevo delo, novinarje pa obtožil, da oponašajo Dana Browna, ameriškega avtorja knjižnih uspešnic o zarotah v Vatikanu.

Mojca Širok, rimska dopisnica RTV Slovenija, se je pogovarjala z italijanskim novinarjem, ki je januarja prvi objavil zaupno pismo papežu o domnevni korupciji v Vatikanu.

V knjigi osebni papeževi dokumenti
Gianluigija Nuzzija
smo v Sloveniji spoznali pred dvema letoma, ko je v slovenščini izšla njegova knjiga Vatikan d.d., v kateri na podlagi izvirnih dokumentov razkriva pranje denarja in druge finančne nepravilnosti v vatikanski banki IOR v obdobju papeževanja Janeza Pavla II.

Zdaj je najprej v svoji televizijski oddaji, nato pa še v knjigi, ki ima naslov Sua santita' (Njegova svetost), objavil dokumente, ki jih je dobil iz zaupnega vatikanskega vira; njihova posebnost je v tem, da gre za papirje, namenjene papežu osebno, vsi brez izjeme so bili na papeževi pisalni mizi, v rokah Benedikta XVI. in njegovih osebnih tajnikov.

V Vatikanu so objavo dokumentov označili za kriminalno dejanje, njihove verodostojnosti pa niso izpodbijali. Nuzzi očitke, da je z objavo dokumentov škodil papežu, ki se mu verniki tudi intimno izpovedujejo, zavrača.

"Drugi možnosti bi bili, da dokumente uničim ali da jih shranim: a mislim, da je uničenje nekega dokumenta za novinarja poniževalno, to, da jih hrani, pa sporno," odgovarja na kritike Nuzzi.

Pisma razkrivajo ozadja vatikanskih zgodb
V Italiji so najbolj odmevala pismo, v katerem drugi človek v vatikanski upravi papežu piše o tem, da so ga odstranili, ker je preganjal korupcijo, in pisma urednika tednika škofovske konference Boffa, ki je leta 2009 odstopil zaradi spolnega škandala, ki pa se je pozneje izkazal za konstrukt. "Iz Vatikana dokumenti uhajajo od leta 2006 in zakaj so to opazili šele zdaj?"

V Nuzzijevi knjigi so tudi dokumenti o prikrivanju pedofilije v Cerkvi, o cerkvenih delitvah in odnosih Svetega sedeža z drugimi državami.

»Vatileaks« hudičevo delo?