Papež naj bi svojega osebnega strežnika po pričakovanjih pomilostil. Foto: Reuters
Papež naj bi svojega osebnega strežnika po pričakovanjih pomilostil. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Paolo Gabriele (levo spredaj) je bil papežev osebni strežnik od leta 2005. Foto: EPA

Obsojeni Paolo Gabriele se je v sodnem procesu, ki je požel veliko zanimanja javnosti, izrekel za nedolžnega glede kraje dokumentov, a krivega, ker je izdal papeževo zaupanje.

Pred izrekom sodbe je dodal, da je dejanje storil "iz globoko zakoreninjene ljubezni do Cerkve in njenega vodje na Zemlji", sam sebe pa nima za tatu. Na procesu je še enkrat zatrdil, da ni bil on tisti, ki je ukradel tajne dokumente, jih je pa fotokopiral, s čimer je "izdal papeževo zaupanje".

Sojenje Vatileaks končano v štirih dneh
Tožilec Nicola Picardi je za Gabrieleja na današnji obravnavi zahteval triletno zaporno kazen. Tričlanski sodni senat mu jo je tudi izrekel, nato pa jo je takoj prepolovil, zaradi njegovega vestnega služenja Cerkvi in priznanja, da je izdal papeževo zaupanje, kot je obrazložil vatikanski sodnik Giuseppe Dalla Torre.

Gabriele ne bo vložil pritožbe
Sodišče je Gabrieleju prisodilo tudi poravnavo sodnih stroškov, njegova odvetnica pa je sporočila, da ne bodo vložili pritožbe na odločitev sodišča. Sojenje v aferi Vatileaks se je tako končalo po le štirih dneh obravnave, še pred pomembno sinodo škofov z vsega sveta, ki se začenja v nedeljo.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da obstaja "konkretna in verjetna možnost", da bo papež Gabrieleja oprostil. Vatikanski tožilec je sicer pristal na to, da Gabriele kazen odsluži v hišnem priporu v svojem vatikanskem stanovanju.

Poti nazaj ni bilo. Dokumeti tudi v javnosti.
Gabriele je v pogovoru s preiskovalci dejal, da je s papeževe pisalne mize ukradel zaupne dokumente, ker je "povsod v Cerkvi videl zlo in korupcijo" in ju je na ta način želel izkoreniniti, saj "papež ni bil dovolj obveščen".

Ko je enkrat začel krasti in kopirati dokumente, je "dosegel točko, od koder ni bilo več vrnitve", in se ni mogel več ustaviti. Med dokumenti, ki so se pojavili tudi v medijih, so bili tudi taki o domnevni zaroti za umor papeža in o spornih poslih vatikanske banke IOR.

Sodni proces ni razjasnil ozadje afere Vatileaks
RTV-jeva dopisnica Mojca Širok je za televizijski Dnevnik opozorila, da obsodba Gabrielea še zdaleć ni razjasnila ozadnja afere Vikileaks: "Nekaterim se ta proces celo zdi nekakšna farsa in celo avtogol za Vatikan, ki je vsekakor želel zadevo čim prej zaključiti."
Ostalo je še veliko nepojasnjenih okoliščin. Tako sodišče ni obravnavalo "ne poročila kardinala papežu, ne zahtevalo zaslišanja sedmih ljudi, med njimi celo dveh kardinalov, ki jih je Gabriele omenjal v torek kot svoje zaupnike. Ne vemo, kdo so njegovi zaupniki, kdo jim je pomagal. Predvsem pa še vedno ne vemo, ali so ti dokumenti o korupciji in finančnih nepravilnostih, ki jih je ves ta čas izročal novinarjem, resnični ali popolnoma neosnovani," je še poročala Mojca Širok.

Papežev osebni strežnik obsojen
Papežev osebni strežnik obsojen