V Kataloniji so množične demonstracije v podporo neodvisnosti, a izid referenduma bi bil tesen, kažejo ankete. Foto: EPA
V Kataloniji so množične demonstracije v podporo neodvisnosti, a izid referenduma bi bil tesen, kažejo ankete. Foto: EPA

Kot je po poročanju BBC-ja dejal tožilec José Manuel Maza, bi morali biti vsi župani, ki so privolili, da bodo pomagali pri izvedbi referenduma prihodnji mesec, aretirani, če se ne bodo odzvali pozivu na zaslišanje.

Združenje občin za neodvisnost je v pismu več sto predstavnikom katalonskim oblasti zagotovilo, da ne počnejo ničesar narobe, če kljub prepovedi španskega ustavnega sodišča pomagajo pri izvedbi referenduma.

Referendumu nasprotuje tudi španska vlada, katalonske oblasti pa so pozvale župane v tej pokrajini, naj se v soboto protestno odpravijo na ulice Barcelone.

Zaseg volilnega materiala
Tožilstvo je policiji že ukazalo zaseg volilnih lističev in drugega volilnega materiala. Katalonska vlada, ki zagovarja neodvisnost ene najbogatejših španskih avtonomnih pokrajin, medtem vztraja pri izvedbi referenduma 1. oktobra. Če bo do izvedbe kljub prepovedi prišlo, bi lahko tožilci predstavnike lokalnih oblasti obtožili zlorabe javnih sredstev.

Španski konservativni premier Mariano Rajoy in njegova Ljudska stranka sta sporočila, da bosta storila, kar je v njuni moči, da bosta preprečila izvedbo referenduma, ki jo po njunem prepoveduje ustava iz leta 1978.

Katalonija že uživa precejšnjo stopnjo avtonomije, raziskave javnega mnenja pa kažejo, da bi bilo glasovanje o neodvisnosti tesno. V pokrajini je sicer razširjeno prepričanje, da gre prevelik delež katalonskih prihodkov v Madrid.