Največ žrtev med Iračani je posledica sektaškega nasilja. Foto: EPA
Največ žrtev med Iračani je posledica sektaškega nasilja. Foto: EPA
Ameriški protestniki
Med prijetimi ameriškimi protestniki v Washingtonu so bili tudi vojni veterani. Foto: EPA

Javnomnenjska agencija ORB je zbirala podatke v iraških gospodinjstvih na vzorcu 1.461 odraslih, ki so jih spraševali po smrti svojcev zaradi nasilja. O tako visokem številu smrti so že večkrat govorili nasprotniki iraške vojne, vendar se z njimi ne strinjajo ameriška in britanska oblast kot tudi ne iraško ministrstvo za zdravje. Omenjene številke je težko preveriti, saj ne obstajajo nobeni uradni podatki.

Raziskava je odkrila, da je 48 odstotkov žrtev umrlo zaradi strelov, 20 zaradi avtomobila bombe, devet zaradi letalskega bombardiranja in šest zaradi drugih eksplozij. Eden od štirih odraslih Iračanov je v teh letih izgubil enega svojca, medtem ko je v Bagdadu ena smrt v družini na dva prebivalca. Ameriška vojska sicer zatrjuje, da se je število žrtev med iraškimi civilisti v zadnje pol leta zmanjšalo za 55 odstotkov, kar naj bi bila posledica obsežne ameriške varnostne operacije v Bagdadu in okolici.

Protesti pred ameriškim kongresom
Američani so vse bolj nezadovoljni z vojno v Iraku in v soboto se je pred poslopjem kongresa v Washingtonu zbralo nekaj tisoč protestnikov. Njihove glavne zahteve so bile konec iraške vojne, takojšnjo vrnitev ameriških vojakov in odstop predsednika Georgea Busha ter podpredsednika Dicka Cheneyja. Policija je prijela okoli 200 nasprotnikov vojne, potem ko so ti hoteli prebiti policijske zapore.