Foto:
Foto:
Palestinski premier Ahmed Kurej.

Izrael je po 14 mesecih izpustil
enega od ustanoviteljev Hamasa, 68-letnega Mohameda Taho.

Izraelska vojska je ob vdoru v kraj Deir al Bala v osrednjem delu območja Gaze ubila nekega Palestinca, potem ko so izraelski vojaki streljali na skupino mladih, ki so na vojake metali kamenje. V streljanju je bilo obenem ranjenih 15 Palestincev. Med ranjenimi je tudi fotograf neke francoske agencije palestinskega rodu.

Tudi pri vdoru v taborišče Tulkarm na Zahodnem bregu je prišlo do streljanja. Podatkov o žrtvah ali ranjenih še ni.

Več izraelskih oklepnikov je ob spremstvu buldožerjev ponoči vdrlo tudi v begunsko taborišče Han Junis na območju Gaze. Buldožerji so pri tem porušili dve hiši. Kakih dvajset izraelskih oklepnikov je za kratek čas vdrlo tudi v Rafo na jugu Gaze. Pri tem ni prišlo do spopadov.

Palestinci hvalijo "četverico"
Palestinski premier Ahmed Kurej "bližnjevzhodni četverici" čestital, ker je zavrnila enostranska dejanja Izraela. Izrazil je pripravljenost palestinskih avtonomnih oblasti na takojšen začetek pogajanj z Izraelom. Bližnjevzhodna četverica (ZN, EU, Rusija in ZDA) je v torek potrdila veljavnost časovnega načrta.

Ameriški predsednik George Bush pa je hkrati ponovno podprl prvotni načrt izraelskega premierja Ariela Šarona.

Šaron prihodnji teden ponovno v Washington
Izraelski premier Ariel Šaron je začel pripravo novega načrta enostranske odcepitve Izraela, potem ko je popolni umik iz Gaze v nedeljo njegova stranka Likud zavrnila. Šaron je napovedal tudi ponovni obisk v ZDA že prihodnji teden.