Kljub razhajanjem so deklaracijo sprejele vse države G20, vključno z Rusijo. Foto: Reuters
Kljub razhajanjem so deklaracijo sprejele vse države G20, vključno z Rusijo. Foto: Reuters

"Večina članic G20 odločno obsoja vojno v Ukrajini," je zapisano v besedilu ob koncu dvodnevnega srečanja, čeprav se je Moskva sprva upirala takšni dikciji. Izjava ob tem opisuje ruski napad na sosednjo državo kot vojno, in ne kot "posebno vojaško operacijo", kot je sprva želel ruski predsednik Vladimir Putin. Moskvo je na vrhu zastopal zunanji minister Sergej Lavrov, ki je odšel že v torek, nekaj ur pred sprejetjem izjave.

"Vojna v Ukrajini povzroča ogromno človeškega trpljenja in zaostruje obstoječe ranljivosti v svetovnem gospodarstvu – omejuje rast, povečuje inflacijo, ruši dobavne verige, povečuje energetsko in prehransko negotovost ter tveganja za finančno stabilnost. Obstajajo sicer tudi drugačna mnenja in različne ocene razmer," vsebino izjave povzema britanski BBC.

Izjava se ob tem sklicuje na marčevsko resolucijo ZN-a, ki od Rusije zahteva "popoln in brezpogojen umik" iz Ukrajine. Pogajalci pred vrhom sicer niso bili prepričani, ali bo skupini držav G20 sploh uspelo sprejeti skupno izjavo, saj je bilo v zvezi z vojno v Ukrajini veliko razhajanj.

Sorodna novica Raketa na Poljsko verjetno ni priletela iz Rusije, ampak naj bi jo izstrelila ukrajinska obramba

Opozorilo pred jedrsko vojno

Voditelji skupine G20 so jasno opozorili tudi na nevarnost jedrske vojne. "Uporaba ali grožnja z uporabo jedrskega orožja je nedopustna," so zapisali v izjavi.

Zahodne države pa so bile manj uspešne pri doseganju trdnega skupnega jezika glede energetske varnosti, ki je zlasti v Evropi ogrožena zaradi drastičnega zmanjšanja dobav ruske nafte in plina.

Voditelji skupine G20 so ob tem zapisali še, da so "zelo zaskrbljeni" zaradi svetovne prehranske varnosti, in podprli nadaljevanje izvajanja dogovora o izvozu žita prek Črnega morja, s katerim naj bi zagotovili nadaljnje dobave žita iz Ukrajine.

Prav tako so se zavezali, da bodo okrepili prizadevanja na področju podnebnih sprememb, saj je skupina G20 odgovorna za 80 odstotkov svetovnih emisij ogljikovega dioksida.

Skupino G20 sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Francija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kitajska, Mehika, Nemčija, Rusija, Savdska Arabija, Turčija, ZDA, Združeno kraljestvo in Evropska unija.