Madžarska je ogradila mejo s Srbijo in Hrvaško. Foto: EPA
Madžarska je ogradila mejo s Srbijo in Hrvaško. Foto: EPA

Skoraj 40 odstotkov od tisoč vprašanih ne podpira gradnje nobenih ograj v nobenem primeru, medtem ko jih nekaj manj kot 15 odstotkov nasprotuje ograjam, dokler zahodne države, predvsem Nemčija, ostajajo odprte za prebežnike.

Po poročanju Večernjega lista bi nekaj manj kot četrtina vprašanih ograjo postavila ob meji zgolj zato, da bi prebežnike preusmerili na uradne mejne prehode. Neodločenih je bilo več kot osem odstotkov vprašanih.

V raziskavi, ki so jo izvedli med 19. in 28. oktobrom, je gradnjo ograje podprlo več anketirancev, mlajših od 30 let kot starejših. Privržencev ograje je največ v Dalmaciji, največ nasprotnikov pa v Istri, Primorju in Gorskemu kotarju.

Le deset prošenj za azil
Na Hrvaško je danes od polnoči do 9. ure iz Srbije prišlo nekaj manj kot 2.500 prebežnikov, v začasnem prehodnem centru v Opatovcu pa jih je bilo nekaj manj kot 2.000. Na hrvaškem notranjem ministrstvu tudi danes pričakujejo velik priliv prebežnikov. Od začetka begunskega vala jih je na Hrvaško od sredine septembra prišlo približno 283.000. Med njimi jih je na Hrvaškem za azil zaprosilo le deset, pet državljanov Sirije, dva Kubanca ter po eden iz Gambije, Sierre Leone in Rusije.

Skoraj petkrat več prošenj v Sloveniji
Od 17. 9. do vključno 29. 10. je za mednarodno zaščito v Sloveniji zaprosilo 49 ljudi, od tega 23 državljanov Iraka, sedem državljanov Irana, šest držaljanov Kosova, štirje državljani Afganistana, po dva državljana Albanije in Nigerije ter po en državljan Kameruna, Maroka, Sirije, Srbije in Turčije.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.