"Hrvaška ne evidentira beguncev, pošilja jih premražene in bolne, ponoči in prek mrzlih rek in se o tem ne pogovarja z nami. Potem pa kaže fotografije bolnih in premraženih beguncev, ki jih sama ni oskrbela, kot da je to naša krivda. To pa ni res," je dejal Cerar. Foto: BoBo

Cerar bo v nedeljo na mini vrhu desetih držav EU-ja in Zahodnega Balkana v Bruslju poudaril, da mora Evropa rešitve iskati skupaj, je napovedal ob obisku nastanitvenega centra v Brežicah.

Obenem si z Avstrijo prizadevajo vzpostaviti še tretjo vstopno točko, za zdaj pa so se dogovorili za začasen prehod na Jesenicah. Poudaril je tudi, da je Slovenija svoje ukrepe pripravljena stopnjevati do tiste točke, ki bo zagotovila ustrezno varnost.

Razmere so v celoti gledano sicer stabilne, je pa na brežiškem bolj napeto zaradi velike koncentracije ljudi, je povedal in ponovil, da od svojega hrvaškega kolega Zorana Milanovića na svoje predloge ne dobiva odzivov, ki bi kazali na željo po sodelovanju. Hrvaška se tudi ne drži dogovorov, kar povzroča težave, je poudaril premier.

Pričakuje pomoč EU-ja
Težava je po njegovem mnenju predvsem v tem, da se na brežiškem soočajo s prevelikim številom prebežnikov, medtem ko na drugih prehodih praktično ni nikogar. Če bi pa hrvaška stran sodelovala, bi se lahko naval prerazporedil. Zato se bo v nedeljo v Bruslju zavzel tudi za tekočo komunikacijo med državami.

"Hrvaška ne evidentira beguncev, pošilja jih premražene in bolne, ponoči in prek mrzlih rek in se o tem ne pogovarja z nami. Potem pa kaže fotografije bolnih in premraženih beguncev, ki jih sama ni oskrbela, kot da je to naša krivda. To pa ni res," je dejal Cerar. Ob tem pravi, da Slovenija zaradi prevelikega navala beguncev ne more v celoti spoštovati scengenskih pravil, a se jih držijo, kolikor zmorejo.
Od EU-ja pa Slovenija v duhu solidarnosti pričakuje pomoč v policijskih enotah in opremi, pa tudi finančno pomoč.

Posebna skupina za analizo razmer na terenu
Premier je začel tudi vzpostavljati stalne medresorske analitične skupine, ki mu bo enkrat dnevno poročala o dogodkih prejšnjega dne v zvezi z begunsko krizo. Skupina bo delovala v okviru Nacionalnega centra za krizno upravljanje, so sporočili z vlade.

Skupini morajo poročati ministrstva za notranje zadeve, obrambo, zdravje ter zunanje zadeve. Poleg njih pa še policija, Generalštab Slovenske vojske, uprava za zaščito in reševanje, poveljnik civilne zaščite ter drugi pristojni organi in zavodi. V poročanje so vključili tudi podjetja, ki so po sklepu vlade posebnega pomena za obrambo.

Po besedah vlade bo skupina predvsem spremljala in ocenjevala varnostne razmere, pripravljala zbirne ocene ter analitične, strokovne in druge podlage za potrebe odločanja vlade.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Hrvaška od sinoči prek zelene meje poslala 5.000 prebežnikov.