Generalni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic zagotavlja, da Slovenija še ni kupila ograje, zadržan pa je tudi do tovrstnih ukrepov, saj je meja med Slovenijo in Hrvaško za kaj takega predolga. Foto: BoBo
Generalni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic zagotavlja, da Slovenija še ni kupila ograje, zadržan pa je tudi do tovrstnih ukrepov, saj je meja med Slovenijo in Hrvaško za kaj takega predolga. Foto: BoBo
kar erjavec
Izrednega stanja še ni treba razglasiti, pravi Erjavec, ki bo glede pomoči v navezi s francoskimi organi. Foto: BoBo
Miro Cerar
Cerar pravi, da bo Slovenija v primeru nespoštovanja zavez morala zaostriti ukrepe na meji. Foto: BoBo
Koalicija razmišlja tudi o ograji
Gospodarska škoda v Šentilju
Streznitev pri obvladovanju prebežniškega toka?

Premier Miro Cerar je partnerje na koalicijskem vrhu seznanil z zavezami minivrha EU-Balkan. Erjavec je po srečanju pojasnil, da so se dogovorili, da bodo ukrepe sprejemali na podlagi ocenjenega položaja. Za zdaj računajo, da bo dogovor iz Bruslja spoštovan, če bo treba, pa bodo ukrepe zaostrili, je poudaril minister.

Če bodo zaveze uresničene, pa po mnenju kmetijskega ministra Dejana Židana obstaja dobra možnost, da bo begunski tok nadzorovan. "Če se dogovor ne bo spoštoval, pa imamo na razpolago različne scenarije, tudi bolj črne," je dodal Židan.

Konec pešačenja pri Rigoncah?
Generalni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je pohvalil sodelovanje s Hrvaško, ki se je od včeraj popoldne znatno izboljšalo. Hrvati tako prebežnikov ne bodo več pošiljali na zeleno mejo, temveč jih bodo v Slovenijo prepeljali z vlakom, od koder bodo imeli na voljo prevoz do dnevnih in zbirnih centrov. Po Šefičevem mnenju je to izjemno pomemben korak naprej.

Novi organizirani sistem prevažanja beguncev, s katerim so že prepeljali okoli 1.100 prebežnikov, je pohvalil tudi vodja oddelka za državno mejo in tujce na novomeški policijski upravi Anton Štubljar. Po novem prebežnike popišejo in oskrbijo na železniški postaji, od koder jih vlak prepelje neposredno v Šentilj. Štubljar je ob tem dejal, da je prehod prebežnikov tako bistveno hitrejši, saj imajo na železniški postaji že pripravljeno vso opremo za popis, identifikacijo in osnovno medicinsko oskrbo.

Današnji vlak je bil sicer preizkus novega načina obravnave prebežnikov, za katerega so se slovenske in hrvaške oblasti dogovarjale od ponedeljka, saj so bili slovenski policisti zaradi številnih prebežnikov že močno izčrpani. Prebežnike na prvem vlaku bodo sicer popisali v Šentilju, v prihodnosti pa želijo popise izvesti že v Dobovi. Policija si želi tudi, da bi z novim sistemom izpraznili sprejemna centra v Brežicah in Dobovi.

Ograje Slovenija še ni kupila
Šefic je zavrnil tudi navedbe, da je Slovenija že kupila varnostno ograjo. Obenem pa je zaradi dolžine slovensko-hrvaške meje, ki je bistveno večja od meje med Srbijo in Madžarsko, taka rešitev po mnenju Šefica popolnoma neprimerna.

Nad prebežniki bodo bedeli tudi varnostniki
Sicer pa bo ministrstvo za notranje zadeve sklenilo pogodbe z zasebnimi varovalnimi službami, ki bodo prevzemale posamezne naloge v dnevnih centrih in tako razbremenili policiste, ki potrebujejo tudi počitek. Za razbremenitev pa bodo skrbeli tudi primerno usposobljeni sodelavci Finančne uprave RS.

Bodo pa Sloveniji na pomoč priskočili tudi policisti iz drugih držav. Že jutri naj bi prišlo v Slovenijo nekaj nemških policistov, na ministrstvu pa se za napotitev policistov v Slovenijo dogovarjajo še s Češko, Slovaško in Madžarsko.

Med prostovoljci tudi uslužbenci ministrstev
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je poudaril, da bodo tudi prostovoljci deležni ustrezne razbremenitve, saj bodo poleg brezposelnih v okviru javnih del prostovoljcem na pomoč priskočili tudi uslužbenci ministrstev. Te je minister za javno upravo pozval k prostovoljstvu v zbirne centre in že jutri odhajajo prvi, ki so se na poziv odzvali.

Že iščejo ograjo
V izjavi novinarjem pred srečanjem koalicije pa je Erjavec pojasnil, da bodo poskušali zagotoviti, da se prebežniki še vedno evidentirajo, in preprečiti njihovo razpršitev po Sloveniji. To lahko dosežejo z različnimi ovirami, verjetno bo potrebna tudi žičnata ograja, je dejal minister, a poudaril, da tega ne bi storili kot Madžarska.

Za ograjo pa potrebujejo tudi ustrezno število policistov in morda pripadnikov Slovenske vojske, zato je nujna pomoč EU-ja, je dodal. Po ministrovih besedah se dvostransko že pogovarjajo glede te pomoči, tako da bo stopil v stik s francoskimi predstavniki. Na vprašanje, ali je varovalna ograja že nabavljena, pa je odgovoril, da opravljajo določene poizvedbe.

Ali Hrvaška že spoštuje zaveze minivrha EU-Balkan, še ni mogel povedati, vendar bo to jasno že v sredo ali četrtek, je dejal. Po njegovem mnenju trenutno tudi ni potreb za razglasitev izrednega stanja.

Pozval k prenehanju zbiranja podpisov
Hkrati pa je Erjavec obžaloval, da se je začelo zbiranje podpisov za referendumsko pobudo o dopolnitvi zakona o obrambi, ki daje vojski omejena policijska pooblastila. Pobudnike zbiranja podpisov je ob tem pozval, naj ga končajo.

Ob tem je spomnil, da sprememba zakona potrebuje dvotretjinsko podporo, prav tako je takšna podpora nato potrebna še za podelitev pooblastil, tako da "zloraba Slovenske vojske v politične namene ni mogoča". Bi pa ta pooblastila po Erjavčevem mnenju pripomogla k temu, da bi lažje obvladovali zelo pereč položaj.

V Brežicah bo danes tudi operativni sestanek, na katerem bodo govorili o tem, kako okrepiti in še bolje organizirati zdravstveno oskrbo v begunskih centrih. Centre so si v ponedeljek namreč ogledali predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so ugotovili, da je zaradi velikega števila ljudi nevarnost, da bi se med prebežniki in prostovoljci začele širiti prenosljive bolezni.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj

Koalicija razmišlja tudi o ograji
Gospodarska škoda v Šentilju
Streznitev pri obvladovanju prebežniškega toka?