Starbucks se je zavezal, da bo v naslednjih petih letih zaposlil 10.000 beguncev. Foto: Reuters
Starbucks se je zavezal, da bo v naslednjih petih letih zaposlil 10.000 beguncev. Foto: Reuters
Elon Musk
Generalni direktor Tesle Elon Musk je na Twitterju zapisal, da uredba "ni najboljši način za naslavljanje izzivov države". Foto: Reuters

a podjetij s Starbucksom, Googlom, Teslo in Uberjem na čelu izrazila zaskrbljenost nad potezo in prizadetim napovedala podporo.

Starbucks, največja veriga kavarn na svetu, namerava v petih letih najeti 10.000 beguncev za delo v 75 državah, kjer ima svojih 25.000 poslovalnic.

Howard Schultz, predsednik in izvršni direktor Starbucksa, je načrt družbe začrtal v okrožnici, ki jo je v nedeljo poslal svojim uslužbencem v odgovor na izvršni odlok Donalda Trumpa, s katerim je novi predsednik ZDA izdal prepoved vstopa v ZDA prebivalcem sedmih pretežno muslimanskih držav. "Živimo v neprecedenčnem času," je zapisal Schultz v okrožnici, v kateri je navedel vrsto ukrepov, s katerimi si želi to ameriško podjetje "okrepiti naše zaupanje v naše partnerje po svetu". V pismu je izrazil "zmedo, presenečenje in nasprotovanje" odloku in jim zagotovil, da v podjetju ne bodo "ostali tiho, medtem ko se negotovost ob potezah nove administracije vsak dan povečuje".

Kot piše Schultz, se bo predlog o najemanju beguncev v prvi fazi osredotočil na ljudi, ki so delali za ameriško vojsko kot prevajalci in podporno osebje. Znano je, da je Trumpov odlok, ki zajema državljane Iraka, Irana, Sirije, Sudana, Jemna, Libije in Somalije, prizadel tudi tiste, ki so med vojno pomagali Američanom in kot taki v svojih državah veljajo za izdajalce.

Pomoč tudi Mehičanom
Schultz je tudi potrdil Starbucksovo zavezo posebnemu programu, ki pomaga neprijavljenim priseljencem, ki so v ZDA prišli kot otroci, dobiti vozniško dovoljenje, se vpisati na univerzo in se zakonito zaposliti. Program je leta 2012 z izvršnim odlokom postavil prejšnji predsednik ZDA Barack Obama.

Starbucks je tudi "pripravljen pomagati in podpirati naše mehiške stranke, partnerje in njihove družine", če bi katerakoli od sankcij, omejitev in obdavčitev, ki jih predlaga Trumpova administracija, prizadela njihovo poslovanje. "Smo v poslu navdihovanja in negovanja človeškega duha, ena po ena oseba, ena po ena skodelica in ena po ena soseska," je zapisal Schultz. "To se ne bo spremenilo. Imate mojo besedo."

Oglasil se je tudi izvršni direktor General Electrica Jeff Immelt, ki je v pismu zaposlenim zapisal, da deli njihovo zaskrbljenost glede odloka in dodal, da ima GE številne zaposlene, ki prihajajo iz držav na črnem seznamu, poroča CNN.

O odloku ima dvome tudi prvi mož Tesle
Prvi mož Tesle Elon Musk je na Twitterju zapisal, da "uredba ni najboljši način za naslavljanje izzivov države". "Številni, ki jih ta prepoved zadeva, so močni podporniki ZDA. Delali so, kar je prav, in nič napačnega, zato si ne zaslužijo zavrnitve," je poudaril. Podobnega mnenja je tudi generalni direktor Uberja Travis Kalanick, ki je napovedal, da bodo podpirali vse svoje voznike, ki so zaradi "nepravične priseljenske prepovedi" ostali zunaj ZDA.

Zaskrbljenost nad omejitvijo oz. prepovedjo priseljevanja so v pismih zaposlenim izrazili tudi vodilni v Applu, Googlu in Facebooku, kot poroča Reuters, pa je večina ameriških podjetij do Trumpovih potez zadržana in jih ne želijo komentirati, saj ne želijo priti navzkriž s Trumpovo administracijo.

Med tistimi, ki so javno obljubili podporo svojim zaposlenim, je tudi največja ameriška banka JP Morgan Chase. Predsednik uprave Jamie Dimon je skupaj z Kalanickom iz Uberja in Muskom iz Tesle član Trumpovega strateškega in programskega foruma, ki naj bi predsedniku svetoval na področju gospodarske politike.

Applov direktor Tim Cook je v pismu zaposlenim zapisal, da predsednikov odlok ni "v skladu s politiko, ki jo podpiramo", in dodal, da so se že obrnili na Belo hišo, da bi pojasnili negativne posledice odločitve na sodelavce in podjetje. V Microsoftu so zaposlenim, ki so se zaradi odloka znašli v težavah, ponudili pravno pomoč, prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg pa je po poročanju BBC-ja že v petek na svojem profilu zapisal, da ga skrbi vpliv zadnjih predsednikov izvršnih ukazov.

Kanadski poslovneži vabijo
Skupina kanadskih tehnoloških podjetij je zaradi zadnjih dogodkov kanadsko vlado pozvala, naj zagotovijo vizume tistim, ki bi zaradi Trumpove prepovedi izkoristili možnost in postali začasni prebivalci Kanade. "Kanadska tehnološka podjetja razumejo moč vključevanja in raznolikosti misli ter da talenti in znanje ne poznajo meja," so zapisali v odprtem pismu.

Kot je znano, je Kanada sporočila, da tistim, ki zaradi omenjene prepovedi ne smejo vstopiti v ZDA, ponuja začasno prebivališče.