Preverjanje potnikov na newyorškem letališču JFK. Foto: Reuters
Preverjanje potnikov na newyorškem letališču JFK. Foto: Reuters
Trump je s podpisom odloka (prvič) razburil tudi Jude, saj ga je podpisal ravno na dan spomina na holokavst. Foto: Reuters

Pozivi k prepovedi vstopa muslimanom v ZDA so žaljivi in neustavni.

Trumpov zdajšnji podpredsednik Mike Pence na Twitterju 8. 12. 2015
Med tistimi, ki zdaj ne morejo v ZDA, so tudi iraški vojaki, ki so vrsto let sodelovali z ameriško vlado. Foto: Reuters
Proti Trumpu se vrstijo protesti že vse od izvolitve dalje. Foto: Reuters
Ekipe za oskarja nominiranega iranskega filma Trgovski potnik na svečano podelitev ne bo, saj so Iranci po novem v ZDA nezaželene osebe. Foto: Reuters
Eden izmed transparentov: "Protimuslimansko je protiameriško". Foto: Reuters
Veselje v Iranu ob sklenitvi zgodovinskega jedrskega dogovora leta 2015. Foto: Reuters
Trump prepovedal beguncem vstop v ZDA

Posledice tega odloka so namreč le nekaj ur po sprejetju občutili potniki iz muslimanskih držav, ki so bili namenjeni v ZDA, a so jih zadržali na letališču. Zoper predsednikov ukaz je bila že vložena prva tožba; v imenu dveh iraškihbeguncev, pridržanih na newyorškem letališču JFK, so jo vložile organizacije za pomoč migrantom.

Obrnjen hrbet ameriškim sodelavcem
Trumpova zadnja poteza bo najmanj za tri mesece (verjetno pa še več) zaprla vrata vsem, ki bežijo z vojnih območij, tudi tistim, ki so sodelovali z Američani, kot je to najočitneje v primeru Iračanov, ki so lani predstavljali drugo največjo skupino beguncev v ZDA, od lani pa jih še vedno čaka na namestitev v ZDA 58.000. Na tisoče Iračanov je med vojno sodelovalo z ameriško vojsko oz. delalo zanjo kot prevajalci, vojaki in vojaški inštruktorji.

"Tisti, ki so pomagali ameriški misiji v Iraku, so hvaležni, da smo lahko tu v ZDA kot begunci ali prek posebnega vizumskega programa, a zanje strahu še ni konec," je za Guardian povedal Yousif Al Timimi iz IRAPA (Mednarodni projekt za pomoč beguncem), ki je moral leta 2013 zaradi sodelovanja z ZDA zbežati iz Iraka. "Njihove družine so še vedno v Iraku, kjer je njihovo življenje v nevarnosti samo zato, ker so povezani z osebami, ki so sodelovale z ZDA, na take osebe pa v Iraku gledajo kot na izdajalce. Številni izmed njih, tako kot tudi jaz, skušajo pomagati svojim staršem, bratom in sestram, da zbežijo iz države na varno."

"Ne" tudi tistim z zeleno karto
Zaplete občutijo tudi tisti, ki že živijo v ZDA, in to kot zakoniti priseljenci. Kot poroča Business Insider, bi Trumpov odlok lahko de facto onemogočil pol milijona ljudem s stalnim bivališčem v ZDA, ki pa so trenutno na poti, vrnitev v ZDA. Gre tako za tiste, ki imajo zeleno karto za bivanje v ZDA, kot za tiste, ki živijo tam prek študentskih in delovnih vizumov. "To je izjemno krut odlok," pravi Stephen Legomsky, nekdanji svetovalec za priseljevanje pod predsednikom Obamo. "Če se bo odlok izvajal dobesedno, bodo vrata zaprta tudi za tiste, ki so trenutno v tujini zgolj na dopustu, denimo študent, ki je šel za zimske počitnice domov, pa se zdaj vrača nazaj."

Medtem že prihaja do poročil, da se vkrcanje na polete v ZDA preprečuje tudi imetnikom zelene karte, ki v ZDA sicer lahko bivajo in delajo - petčlanski iraški družini in enemu jemenskemu potniku je bilo kljub veljavnim vizumom prepovedano vkrcati se na polet EgyptAira iz Kaira v New York. "Ko je bil uradnik na letališču John F. Kennedy obveščen o njihovem statusu, je izdal ukaz, da se jih ne spusti na pot," so sporočili z letališča v Kairu. Vsi potniki so imeli sicer urejene vizume, spremljal pa jih je sodelavec oddelka za pomoč beguncem Združenih narodov.

Zaskrbljeni so tudi pri ameriškem spletnem gigantu Googlu, ki je nazaj v ZDA poklical več kot 100 zaposlenih, ki so trenutno na tujem, iz strahu, da se jim pozneje ne bo več uspelo vrniti. V Googlu so namreč zaskrbljeni, da tem zaposlenim grozi, da ne bodo mogli več v ZDA, ker so rojeni v eni izmed sedmih držav, za katere naj bi veljal Trumpov odlok, čeprav imajo veljavne vizume.

Iranci ogorčeni
Izjemno veliko prahu je dvignila prepoved vstopa za Irance. Iranski Američani pravijo, da so med najuspešnejšimi priseljenskimi skupinami v ZDA, pri čemer številni Iranci zasedajo najvišje položaje v najrazličnejših organizacijah, od Nase in Appla do Dropboxa, Facebooka in, seveda, eBaya, katerega ustanovitelj in predsednik Pierre Omidyar je v Franciji rojen Iranec.

Potovalnim agencijam v Iranu so tuje letalske družbe svetovale, naj ne prodajajo letalskih vozovnic za ZDA ali dovolijo, da se Iranci, ki že imajo urejene vizume, vkrcajo na letala, ki so namenjena v ZDA. Iranska letalska organizacija sicer ni podala novih navodil iranskim letalskim družbam, saj nimajo neposrednih povezav z ZDA.

V ZDA živi več kot milijon Irancev, ki tudi že poročajo o težavah. Iranska študentka, ki študira v Kaliforniji in je na obisku doma, je za AFP dejala, da ne ve, ali se bo lahko vrnila v ZDA, saj so njeno letalsko vozovnico preklicali. V podobnem položaju je Seyed Soheil Saeedi Saravi, vodilni mladi znanstvenik v Iranu, ki bi moral v teh dneh potovati v Boston, kjer mu je prestižna univerza Harvard podelila štipendijo za študij kardiovaskularne medicine, a so ameriške oblasti zdaj za nedoločen čas preklicale vizum tako Saraviju kot njegovi ženi.

Meysam, iranski gradbeni inženir, pravi, da bodo nove omejitve prizadele predvsem iranske študente: "Na stotine iranskih inženirjev, ki bi se radi vpisali na ameriške univerze, bo zdaj moralo razmisliti o drugih opcijah, kot sta Kanada ali Avstralija. Ta odlok prizadene predvsem univerzitetne diplomante, ne pa t. i. teroriste ali politike na črnih listah."

Brez poti na oskarje
Med tistimi, ki jim je zaradi odloka onemogočena pot v ZDA, je tudi mednarodni velikan iranskega filma, režiser Asghar Farhadi, ki so mu filmi, kot sta Ločitev in Trgovski potnik, prinesli vrsto nagrad, od beneškega leva do oskarja. Trgovski potnik je tudi eden izmed letošnjih nominirancev za oskarja za tujejezični film, a Farhadija na podelitev ne bo, saj se prepoved nanaša tudi nanj, čeprav so številni računali, da bi tako Farhadi kot njegova ekipa na podelitev oskarjev 26. februarja odpotovali pod eno izmed izjem, kot "umetniki izjemnega pomena".

Sicer pa se je svojemu sedežu na prestižni podelitvi že v petek, ko se še ni vedelo, kako obsežen bo Trumpov odlok, odpovedala glavna igralka Trgovskega potnika, iranska zvezdnica Taraneh Alidoosti. "Trumpov preklic vizumov za Irance in druge narode je rasistična poteza in zato nesprejemljiva," je utemeljila svojo odločitev na Twitterju.

Iran odgovarja s svojo prepovedjo
Na uradni odziv Teherana ni bilo treba dolgo čakati. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, bo namreč Iran v odgovor na "žaljiv" Trumpov ukaz državljanom ZDA prepovedal vstop v državo. Prepoved bo veljala do Trumpove odprave ameriškega ukrepa, so še sporočili.

Ob tem so odločitev ZDA označili za nezakonito, nelogično in v nasprotju z mednarodnimi pravili. Zunanje ministrstvo je naročilo iranskim veleposlaništvom in konzulatom po svetu, naj pomagajo iranskim državljanom, ki se ne morejo vrniti domov, na delo ali študij v ZDA.

V ZDA sicer živi okoli milijon Američanov iranskega rodu, ki bodo zdaj povsem odrezani od svojcev v Iranu.

V ZDA se oblasti že držijo novih Trumpovih ukazov. Več muslimanov, ki so prileteli v ZDA nekaj ur po podpisu ukaza, so zadržali. Veliko jih je bilo še v zraku, ko je Trump podpisal ukaz in tako niti niso vedeli, kaj jih čaka, ko pristanejo.

Pozivi k prepovedi vstopa muslimanom v ZDA so žaljivi in neustavni.

Trumpov zdajšnji podpredsednik Mike Pence na Twitterju 8. 12. 2015
Trump prepovedal beguncem vstop v ZDA