Novozelandski meteorologi so ciklon Pam označili za najmočnejšega v južnem Tihem oceanu v zadnjih 40 letih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Novozelandski meteorologi so ciklon Pam označili za najmočnejšega v južnem Tihem oceanu v zadnjih 40 letih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ciklon Pam, ki je v petek dosegel najvišjo, peto stopnjo, je bil silovit, saj so sunki vetra v njem dosegali hitrost do 320 kilometrov na uro. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ciklon z najvišjo peto stopnjo je z vetrovi do 320 kilometrov na uro v prestolnici Port Vila za seboj pustil pravo razdejanje. Po neuradni oceni naj bi bilo uničenih kar 90 odstotkov zgradb, med njimi tudi bolnišnice in šole.

V državi so razglasili izredno stanje. Otočje Vanuatu, sestavljeno iz 65 otokov, leži na četrt poti med Avstralijo in Havaji, 47.000 od skupno 267.000 prebivalcev pa živi v glavnem mestu Port Vila. Ciklon Pam je ogromno škode povzročil tudi na drugih otočjih, recimo na Kiribatih in Salomonovih otokih.

Najmanj osem mrtvih
Uradno je potrjenih osem smrtnih žrtev, a po podatkih Združenih narodov naj bi samo v eni izmed provinc države umrlo 44 ljudi. "Ljudje si iščejo zatočišče povsod, kjer ga lahko najdejo, da so lahko preživeli noč," je dejal predsednik Vanuatuja Baldwin Lonsdale.

"Še vedno velja izredno stanje, saj ne vemo, kako velika je škoda ... upam le to, da bo število smrtnih žrtev čim manjše," je še dejal predsednik, ki je bil med neurjem na Japonskem in je mednarodno skupnost že pozval k pomoči.

V državo že prihaja humanitarna pomoč z Nove Zelandije in iz Avstralije. Pomoč so obljubile tudi Velika Britanija, Francija, Združeni narodi in Evropska unija. Predstavnica Unicefa Alice Clements je ciklon opisala kot "15-30 minut absolutnega terorja". Humanitarne organizacije so postavile 20 evakuacijskih centrov, ki lahko sprejmejo do dva tisoč ljudi.