Berger Cerkvi očita sovraštvo do homoseksualcev. Foto: Reuters
Berger Cerkvi očita sovraštvo do homoseksualcev. Foto: Reuters

Berger, nekdanji urednik konservativnega katoliškega časopisa in gostujoči profesor papeške Akademije svetega Tomaža Akvinskega v Rimu, je v pogovoru za nemški Der Spiegel zahteval konec cerkvene diskriminacije istospolno usmerjenih. "Priznati je treba, da je velik del katoliških klerikov in diakonov v Evropi in ZDA nagnjenih k homoseksualnosti," je povedal.

Trpel zaradi sovražnega ozračja
Berger pravi, da je tudi sam kot katoliški teolog, ki je živel skupaj s partnerjem, dolga leta trpel kot v "nočni mori" zaradi do homoseksualcev sovražnega ozračja v Cerkvi. Njegovo delo pri teološkem časopisu naj bi bilo nenehno nadzirano in cenzurirano; v člankih tako ni mogel pisati "življenjski sopotnik", temveč "partner pri nečistovanju", namesto "homoseksualnst" pa "nenaravno nečistovanje". "Največja sovražnost do homoseksualcev je prihajala od homofobnih duhovnikov, ki so se krčevito borili s svojo spolnostjo," meni 42-letni Berger.

Homoseksualci v Cerkvi - ne sprašuj, ne govori
Svojo spolno usmerjenost je razkril v članku "Ne morem več molčati" za Frankfurter Rundschau in bil zato odpuščen iz Akademije. Priznal je, da se je moral večkrat zagovarjati pred prijatelji, ki so ga spraševali, kako lahko zastopa netolerenatnost Cerkve do homoseksualcev. Napisal je, da se je počutil krivega, ker je bolj zaupal papežu in Cerkvi kot pa lastni vesti. V članku je razkril, da cerkvene oblasti pogosto izsiljujejo homoseksualne duhovnike in redovnike ter redovnice, da bi dosegli njihovo poslušnost. "Iz perspektive moči v Cerkvi ni nič boljšega za škofa, kot če ima duhovnika, ki skriva svojo homoseksualnost," je zapisal in dodal, da "oni tolerirajo našo homoseksualnost vse do trenutka, dokler o njej ne spregovorimo".

"Cerkev vodi strah pred svetom"
Teolog, ki zdaj dela kot učitelj na gimnaziji v Kölnu, je svojo spolno usmerjenost razkril aprila letos, potem ko je essenški škof Franz-Josef Overbeck med debato o spolnih zlorabah v neki pogovorni oddaji homoseksualnost označil za nenaravno in grešno, ker je upal, da bo resnica močnejša od dogme.

O svojih izkušnjah v Cerkvi je Berger napisal knjigo "Sveti sijaj. Kot homoseksualni teolog v Katoliški cerkvi", ki je izšla ta teden. V knjigi Berger Cerkvi očita, da jo vodi strah. "Strah pred svetom, pred pokvarjeno brezbožno civilno družbo, pred katero se mora človek zapreti", pelje v izolacijo in po njegovih izkušnjah tudi v "složnost z evangeličanskimi, biblijskofundamentalističnimi in ekstremno reakcionarnimi silami".