Velika Britanija bo glede na odločitev parlamenta za obnovo jedrskega arzenala do leta 2030 porabila okoli 40 milijard evrov. Foto: EPA
Velika Britanija bo glede na odločitev parlamenta za obnovo jedrskega arzenala do leta 2030 porabila okoli 40 milijard evrov. Foto: EPA
Theresa May
Nova britanska premierka Theresa May je jasno povedala, da je pripravljena uporabiti orožje, ki lahko ubije 100.000 ljudi. Foto: EPA
Jeremy Corbyn
Vodja laburistov Corbyn nasprotuje jedrskemu orožju. Kot je dejal, grožnja z množičnimi umori ni legitimen način vodenja mednarodnih odnosov. Foto: EPA
Trident
Februarja so v Londonu potekali množični protesti proti jedrskemu orožju. Foto: EPA

Nova britanska konservativna premierka Theresa May je v ponedeljek dosegla prvo zmago v parlamentu, ko je njegov spodnji dom z veliko večino podprl nadomestitev štirih zastarelih podmornic z jedrskim raketnim sistemom trident z novimi.

Izdelavo novih podmornic so poslanci in poslanke po šestih urah razprave podprli s 472 glasovi za in 117 proti. Med zagovorniki obnove jedrskega arzenala je bilo tudi 138 poslancev in poslank opozicijskih laburistov oziroma več kot 70 odstotkov, čeprav predsednik stranke Jeremy Corbyn obnovi jedrskega arzenala nasprotuje.

Premierka May: Jedrsko orožje zagotavlja varnost
V govoru v parlamentu je premierka May vojaški jedrski program označila za zagotovilo varnosti države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot dokaz, da jedrska grožnja ostaja in je še večja, pa je izpostavila odnos Rusije in jedrske ambicije Severne Koreje. Kot je poudarila, "ni mogoče z gotovostjo trditi, da v prihodnjih od 30 do 40 letih ne bo nobene skrajne grožnje, ki bo ogrožala našo varnost in način življenja".

Na vprašanje škotskega poslanca, ali je pripravljena uporabiti orožje, ki lahko ubije 100.000 ljudi, je odgovorila z "da". Dejala je še, da je "namen sistema za odvračanje v tem, da sovražniki vedo, da smo ga pripravljeni uporabiti".

Corbyn proti grožnji z množičnimi umori nedolžnih
Vodja laburistov Corbyn, ki se ga kljub množični podpori članstva stranke velik del laburističnih poslancev in poslank želi znebiti, pa je na drugi strani poudaril, da odločitve, ki lahko ubije milijone nedolžnih ljudi, ne more podpreti. Kot je dodal, grožnja z množičnimi umori ni legitimen način vodenja mednarodnih odnosov.

Cena? 40 milijard evrov.
Velika Britanija naj bi za to, da bi do leta 2030 zastarele podmornice nadomestili s podmornicami successor, porabila okoli 40 milijard evrov. Britanske jedrske podmornice so sicer nameščene v oporišču Faslane na zahodni obali Škotske.

Ena izmed štirih podmornic, ki so opremljene s 40 jedrskimi glavami, je vedno nekje po svetu na misiji, dve sta v pristanišču, pripravljeni na napotitev, ena pa je v popravilu.

Množični protesti proti prenovi tridenta
Februarja je na poziv kampanje za jedrsko razorožitev v Londonu več deset tisoč ljudi protestiralo proti prenovitvi programa trident. V ponedeljek pa se je pred parlamentom v Londonu skromnega protesta udeležilo nekaj deset ljudi.

Poslanci in poslanke so sicer že leta 2007 večinsko podprli pripravljalna dela za nadomestitev podmornic vanguard. Z jedrskim orožjem je v Veliki Britaniji povezanih kakih 30.000 delovnih mest. Jedrske rakete trident izdelujejo v ZDA, njihova zamenjava pa naj bi bila potrebna okoli leta 2040, še navaja AFP.