Razprava o telesnih skenerjih se je razplamtela po neuspelem poskusu terorističnega napada na poletu iz Amsterdama v Detroit na božični dan lani. Foto:
Razprava o telesnih skenerjih se je razplamtela po neuspelem poskusu terorističnega napada na poletu iz Amsterdama v Detroit na božični dan lani. Foto:

Na obeh omenjenih letališčih so nova varnostna pravila uvedli le na enem terminalu, saj je to še poskusna faza. Britanski minister za promet lord Adonis je zatrdil, da bodo najprej za pregled s telesnimi skenerji izbrali le majhno število potnikov. "Potnik, ki bo izbran za pregled in ga bo zavrnil, ne bo smel na letalo," je dejal minister. Pravilo, da naj za pregled s telesnimi skenerji ne bi izbirali oseb, mlajših od 18 let, je britanska vlada zavrnila.

Skenerji izrišejo natančno sliko golega telesa
Napovedana uvedba telesnih skenerjev je dvignila veliko prahu zaradi skrbi, da bodo kršili pravico do zasebnosti, saj se na zaslonu izriše zelo natančna slika golega telesa in vseh predmetov, ki se skrivajo pod obleko. Telesne skenerje bodo na letališču v Birminghamu uvedli prihodnji teden, do konca leta pa bodo s skenerji opremili vsa letališča.

Interna pravila za zaščito zasebnosti
Britansko prometno ministrstvo je objavilo interna pravila o uporabi telesnih skenerjev, ki naj bi med drugim zagotovila spoštovanje zasebnosti. "Pravila od letališč zahtevajo, da pri skeniranju spoštujejo pravice potnikov," je dejal lord Adonis. Letališče v Manchestru je zatrdilo, da je uvedlo strogo proceduro, da bi zaščitili zasebnost potnikov. Posnetke telesnih skenerjev bodo posredovani računalnikom, na katerih ne bodo kopičili podatkov. Poudarili so še, da črno-beli posnetki skenerjev ne prikazujejo nobenih telesnih posebnosti, kot so lasje ali poteze obraza.

Večji del EU-ja skeptičen do skenerjev
Poleg Velike Britanije namerava telesne skenerje uvesti tudi Nizozemska, druge članice EU-ja, med njimi Nemčija in predsedujoča Španija, pa so do tega precej zadržane. Slovenija za zdaj uporabi telesnih skenerjev nasprotuje.