Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glede na načrte britanske vlade bi Britanci prejeli neke vrste identifikacijo, ki bi pokazala, ali so cepljeni proti covidu-19, imajo protitelesa ali pa so bili negativni na testiranju. Načrtom sicer nasprotujejo tudi nekateri konservativni poslanci.

Sorodna novica Florida prepovedala covidne cepilne potne liste

Vlada bo v ponedeljek predvidoma sporočila, da bodo sistem začeli testirati na dogodkih od sredine aprila. Premier Boris Johnson želi s sistemom omogočiti ljudem, da se vrnejo na dogodke, potujejo in delajo stvari, ki si jih želijo, čim varneje, še piše v izjavi.

Več konservativnih poslancev in opozicijski laburisti so sicer kritični do t. i. cepilnega potnega lista, češ da gre za diskriminacijo. Downing Street pa trdi, da bo pilotni sistem omogočil širše odprtje bolj tveganih dejavnosti.

Sistem dokazovanja glede covida-19 bo namenjen dogodkom z večjim številom ljudi, kot so dogodki v nočnih klubih, festivali in športne tekme, so še sporočili iz vlade. Ne bodo pa ga uporabljali za javni prevoz ali vstop v nujne trgovine. Podobno tega sistema ne bodo uporabili za pube in restavracije, ki se bodo predvidoma odprli sredi maja. V pripravi sta sicer tako digitalna kot fizična oblika identifikacije.

V Veliki Britaniji je prvi odmerek cepiva prejelo 31 milijonov ljudi, drugega pa več kot pet milijonov.

  • Avstrija: Vsi cepljeni v stotih dneh?

Uslužbenka dunajskega hotela Sacher zlaga znamenite Sacherjeve torte. Turistična in gostinska industrija naj bi se v Avstriji odprli maja. Foto: EPA
Uslužbenka dunajskega hotela Sacher zlaga znamenite Sacherjeve torte. Turistična in gostinska industrija naj bi se v Avstriji odprli maja. Foto: EPA

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v velikonočni poslanici napovedal, da bo vsak državljan, ki si to želi, v 100 dneh dobil priložnost, da se cepi proti covidu-19.

Če bodo v državi že prejeli rusko cepivo Sputnik, bodo ta cilj dosegli še prej, je dodal. Ob tem je napovedal predvideno odprtje države v maju.

Čeprav nekateri proizvajalci dobavljajo le okoli 50 odstotkov dogovorjenih količin cepiva, bodo vsi, ki se želijo cepiti, v 100 dneh dobili možnost, da prejmejo prvi odmerek cepiva, je povedal Kurz v videu, objavljenem na Facebooku. Pojasnil je, da želijo aprila cepiti vse, starejše od 65 let, maja vse, starejše od 50 let, nato pa bo cepivo na voljo za vse starostne skupine.

S precepljenostjo starejših v maju se bodo izboljšale tudi razmere v bolnišnicah, je prepričan Kurz, zato bodo lahko takrat ljudje znova začeli uživati v turizmu, gastronomiji, kulturi in športu. "Koronavirus bo minil," je zagotovil kancler. Po njegovem mnenju se bo življenje vrnilo v normalne tirnice poleti, do takrat pa je ob novih različicah SARS-CoV-2 težko predvideti, kakšno bo življenje, je dodal.

V Avstriji so trenutno najbolj prizadete predvsem vzhodne dežele, kjer so predvidoma do 11. aprila v veljavi strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Pri naših severnih sosedih so v soboto poročali o 3283 novih okužbah, umrlo je 37 ljudi. V bolnišnicah je bilo v soboto na zdravljenju 2197 covidnih bolnikov, od tega 531 na intenzivni negi.

V zadnjih 24 urah so v državi potrdili 2743 novih okužb, kar je okoli sto več kot pred enim tednom. Umrlo je 14 ljudi.

  • Francija: Tretje veliko zaprtje države

Francozi so množično zapuščali vnovič zaprti Pariz ob velikonočnih praznikih. Foto: EPA
Francozi so množično zapuščali vnovič zaprti Pariz ob velikonočnih praznikih. Foto: EPA

Francija, ki se bori z novim porastom okužb, zaradi česar so bolnišnice čedalje bolj obremenjene, pa je vstopila v tretje popolno zaprtje države. Štiri tedne bodo tako zaprte vse šole in trgovine z nenujnimi potrebščinami, policijska ura pa bo veljala od 19. do 6. ure.

Četrtkovi posnetki kažejo dolge kolone avtomobilov, ki so pred prazničnim koncem tedna in ob napovedi novega zaprtja zapuščali prestolnico. Od torka bodo Francozi tudi omejeni na 10 kilometrov od svojih domov.

V petek se je število bolnikov na intenzivnih enotah povečalo za 145 bolnikov, kar je največji skok v petih mesecih. Skupaj jih je na intenzivni negi okoli 5000. Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil več bolnišničnih postelj za bolnike s covidom-19.

V državi so v petek našteli 46.677 novih okužb, 304 bolniki s covidom-19 so umrli.

  • Nemčija: S prvim odmerkom cepljenih 12 odstotkov ljudi

V Nemčiji so s prvim odmerkom cepiva cepili dobrih 10 milijonov ljudi, kar je več kot 12 odstotkov prebivalcev, z dvema odmerkoma pa je bilo doslej cepljenih 4,3 milijona ljudi. Doslej so porabili skoraj 10,7 milijona odmerkov cepiva Pfizer/BioNTecha, 700.000 odmerkov cepiva Moderne in 2,9 milijona odmerkov cepiva AstraZenece. Samo v petek so cepili 217.000 ljudi.

Medtem ko se Nemčija spopada s tretjim valom pandemije, skušajo zvezne in deželne oblasti doseči pogoje za vsaj delno vrnitev v normalo. Tisti, ki so bili v celoti cepljeni, bodo kmalu lahko znova pridobili osebne svoboščine in se vrnili v običajnejše življenje, je za Bild am Sonntag dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Kmalu po prejemu drugega odmerka cepiva bi lahko zanje odpravili nekatere ukrepe, in sicer bi lahko potovali, obiskovali trgovine ali frizerje brez omejitvenih ukrepov, kot je na primer negativni izvid hitrega testa.

"Vsakega, ki je bil v celoti cepljen, bi lahko v prihodnosti obravnavali kot nekoga, ki ima negativen izvid testa," je dejal. Vendar pa bodo tovrstne odločitve sprejete šele po tem, ko se bo končal tretji val pandemije v Nemčiji in ko bodo oblasti preučile možnost nadaljnjega sproščanja ukrepov, vključno z odprtjem storitev na podlagi hitrih testov.

V zadnjem dnevu se je v Nemčiji s koronavirusom okužilo 12.196 ljudi, skupaj doslej 2,8 milijona. Umrlo je 68 covidnih bolnikov, skupaj 76.963.

V Benetkah bodo cepili kar na predelanem vodnem taksiju. Foto: Reuters
V Benetkah bodo cepili kar na predelanem vodnem taksiju. Foto: Reuters
  • Italija: Cepilni centri tudi v muzejih in cerkvah

Italija namerava v okviru strategije cepljenja proti covidu-19 odpreti cepilne centre tudi na neobičajnih krajih, kot so cerkve in muzeji. V Benetkah bodo od ponedeljka cepili tudi na predelanem vodnem taksiju, ki ga bodo privezali tako, da bo dostopen starejšim od 80 let.

V Monzi bodo dva konca tedna medtem cepili v prostorih tribun ob dirkalni progi, v Neaplju pa so se kampanji že pridružili muzeji. Na Siciliji so v kampanjo cepljenja vključili številne župnije, ki so ponudile svoje prostore. Med drugim se lahko verniki udeležijo maše in obisk cerkve izkoristijo za cepljenje.

Italija si je postavila cilj, da bo do septembra cepila 80 odstotkov prebivalstva. Doslej so v državi s 60 milijoni prebivalci razdelili več kot 11 milijonov odmerkov cepiva.

  • Portugalska podaljšala omejitve za vstop v državo

Portugalska je v dogovoru s Španijo omejitve za vstop v državo, ki jih je zaradi širjenja okužb sprejela konec januarja, podaljšala do 15. aprila, je sporočilo portugalsko notranje ministrstvo in dodalo, da prekinjen ostaja tudi železniški promet.

Izjeme pri prehajanju meje veljajo za prevoz blaga, čezmejne delavce in nujne primere. Prav tako se lahko domov vrnejo portugalski državljani in osebe, ki imajo v državi dovoljenje za prebivanje, iz države pa smejo odpotovati tudi tuji državljani.

Portugalska, ki je bila v tretjem valu pandemije med najbolj prizadetimi evropskimi državami, je po dveh mesecih zaprtja države začela postopno in selektivno odpirati nekatere dejavnosti. V ponedeljek bodo odprli šole, muzeje in terase lokalov.

Potem ko so konec januarja s 16.500 novimi okužbami dosegli dnevni rekord, so se epidemične razmere v trenutno predsedujoči članici Svetu EU-ja močno izboljšale. V zadnjih 24 urah so na Portugalskem potrdili 193 novih okužb, štirje bolniki so umrli.

Kljub temu pa oblasti ostajajo previdne in vztrajajo pri postopnem odpiranju države. Med drugim so še vedno ustavljene letalske povezave z Brazilijo in Združenim kraljestvom. Za potnike iz držav, kjer je incidenca večja od 500 primerov na 100.000 prebivalcev, pa je ob prihodu v državo še naprej obvezna 14-dnevna karantena.

  • V Turčiji rekordno število novih okužb

V Turčiji so v zadnjem dnevu potrdili 44.756 novih okužb, kar je največ v enem dnevu od izbruha pandemije. Rast števila okužb so v državi s približno 83 milijoni prebivalcev imeli po tem, ko je vlada na začetku marca sprostila epidemiološke ukrepe. V zadnjih petih dneh oblasti poročajo o rekordno visokem številu novih okužb.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za ponedeljek napovedal ponovno zaostritev ukrepov, vključno s strogim zaprtjem javnega življenja ob koncih tedna zaradi bližajočega se muslimanskega svetega meseca ramazana, ki se letos začne 13. aprila. Od začetka pandemije se je v Turčiji s koronavirusom okužilo 3,4 milijona ljudi, umrlo je 32.000 bolnikov s covidom-19.