Kdaj bo trgovanje s petrom zaživelo, še ni znano. Foto: Reuters
Kdaj bo trgovanje s petrom zaživelo, še ni znano. Foto: Reuters

V televizijskem nagovoru je Maduro dodal: "Prišlo je 21. stoletje!" Ni pa povedal, kako in kdaj bo nova valuta, ki jo bodo podpirali venezuelski dohodki od nafte, zemeljskega plina, zlata in diamantov, zaživela.

Opozicija je njegovo potezo o uvedbi kriptovalute kritizirala, opozicijski poslanci pa po poročanju BBC-ja menijo, da bi takšno novost pred uvedbo moral potrditi tudi kongres. "Maduro je velik klovn, nobene verodostojnosti nima," je dejal poslanec Angel Alvarado.

Država po ocenah tujim kreditodajalcem dolguje 140 milijard ameriških dolarjev, ekonomisti pa predvidevajo, da jim bo Maduro skušal dolg poplačati kar s petrom. Nacionalna valuta bolivar namreč še vedno izgublja vrednost.

Venezuelsko gospodarstvo se je tradicionalno zanašalo na svoje zaloge nafte, a padec cen črnega zlata pa je povzročil, da se je država znašla v izredno slabih gospodarskih razmerah, ki jim je sledila še politična kriza. Zaradi represivne politike oblasti so ZDA in Evropska unija proti Venezueli uvedle tudi gospodarske sankcije. Prejšnji mesec pa je Rusija sporočila, da bo restrukturirala 3,15 milijarde dolarjev venezuelskega dolga.