Opozicija želi z glasovanjem izvesti pritisk na venezuelskega predsednika Madura, ki želi ustanoviti posebno skupščino z močjo spreminjati ustavo. Foto: Reuters
Opozicija želi z glasovanjem izvesti pritisk na venezuelskega predsednika Madura, ki želi ustanoviti posebno skupščino z močjo spreminjati ustavo. Foto: Reuters
Referendum
Opozicija je sporočila, da se je referenduma udeležilo več kot sedem milijonov ljudi. Foto: Reuters
Podporniki venezuelske opozicije so glasovali

Opozicija, ki je nezavezujoči referendum organizirala, je za napad okrivila "paravojaško" tolpo. 61-letna Xiomara Soledad Scott je umrla nekaj minut po tem, ko je prišla v bolnišnico. Tožilstvo je sporočilo, da bo dogodek preiskalo.

V ločenem incidentu je bil ugrabljen, oropan in pretepen novinar Luis Olavarrieta, ki mu je sicer uspelo pobegniti, poroča BBC.

V nedeljo je na glasovanju, nekakšni javnomnenjski raziskavi o napovedani posebni skupščini z močjo spremeniti ustavo in razpustiti državne ustanove, predčasnem koncu mandata predsednika Nicolása Madura in tem, ali naj vojska brani sedanjo ustavo, glede na skupino akademikov, ki je nadzirala izvedbo, glasovalo več kot sedem milijonov ljudi. Za primerjavo, leta 2015 je opozicija na parlamentarnih volitvah prejela 7,7 milijona glasov. Venezuela ima sicer 30 milijonov prebivalcev.

Reuters poroča, da je proti posebni skupščini, za predčasne predsedniške volitve in za to, da vojska brani ustavo, glasovalo 98 odstotkov podpornikov opozicije, ki so se glasovanja udeležili.

Maduro želi posebno skupščino s posebnimi močmi
Ljudje so glasovali na improviziranih voliščih v gledališčih, na športnih prizoriščih in drugih krajih. Opozicija je želela s čim višjo udeležbo izvesti pritisk na vlado pred uradnim referendumom 30. julija, ko bodo volivci in volivke glasovali o posebni skupščini, ki bi s svojimi močmi po mnenju kritikov uvedla diktatorstvo. Opozicija še opozarja, da bi posebna skupščina dodatno oslabila nacionalno skupščino, zakonodajo telo, v katerem ima večino prav opozicija.

Predsednik Maduro pa trdi, da lahko le takšna skupščina povleče državo iz gospodarske in politične krize. Dejal je, da bi nova ustava "nevtralizirala" opozicijo in porazila "načrtovalce državnega udara", s čimer bi krepila mir v Venezueli, poroča BBC. Opozicijski voditelji se bojijo, da bi vzpostavitev nove skupščine skoraj gotovo prestavila letošnje regionalne volitve in predsedniške volitve prihodnje leto.

Opozicija pozvala Venezuelce k 24-urni stavki
V ponedeljek je venezuelska opozicija pozvala Venezuelce, naj se v četrtek udeležijo 24-urne splošne stavke proti predsedniku države Maduru. Opozicija je k stavki pozvala, potem ko se je izkazalo, da so skoraj vsi Venezuelci, ki so se udeležili nedeljskega referenduma, glasovali proti ustavnim spremembam, ki jih predlaga socialistična Madurova vlada.

V protivladnih protestih umrlo že skoraj 100 ljudi
Venezuela je sicer v globoki krizi. V državi že več mesecev potekajo nasilni protivladni protesti in izgredi, v katerih je umrlo že skoraj 100 ljudi. Venezuela se bori tudi s hudo gospodarsko krizo, saj se prebivalci soočajo s pomanjkanjem najosnovnejših dobrin.

Podporniki venezuelske opozicije so glasovali