Protesti proti vladi potekajo že 50 dni, v tem času pa je umrlo 47 protestnikov. Foto: Reuters
Protesti proti vladi potekajo že 50 dni, v tem času pa je umrlo 47 protestnikov. Foto: Reuters
50 dni protestov v Venezueli

Samo v glavnem mestu Caracasu se je pohoda udeležilo okoli 160.000 ljudi, ki so se skušali prebiti do notranjega ministrstva v središču mesta, kjer se prebivalci soočajo s pomanjkanjem najosnovnejših dobrin, hrane, zdravil, mila, celo toaletnega papirja.

Policija je protestnike razkropila s solzivcem, ti pa so metali kamne in molotovke. V četrti Chacao na vzhodu mesta je bilo poškodovanih najmanj 46 ljudi. Izgredi so se na obrobju Caracasa nadaljevali vso noč.

V mestu San Cristóbal v zvezni državi Tachira na zahodu Venezuele se je na ulice odpravilo več kot 40.000 protestnikov. Maduro je ta teden v Tachiro sicer napotil 2.600 vojakov, ki naj bi zatrli ulično nasilje in plenjenje.

Vlada je medtem organizirala protishod v Caracasu, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Oblasti protivladne protestnike obtožujejo, da želijo izvesti udar pod krinko prodemokratične retorike.

V protestih umrlo že 47 ljudi
Opozicija krivi Madura za gospodarski zlom države, ki ima največje znane zaloge nafte na svetu, in zahteva predčasne predsedniške volitve za zamenjavo socialističnega predsednika, ki je na volitvah zmagal leta 2013 po smrti svojega mentorja Huga Cháveza. V sedmih tednih protestov je bilo ubitih 47 ljudi, aretiranih pa je bilo več tisoč ljudi.

50 dni protestov v Venezueli