Preizkus laserja bi morali opraviti že pred dvema letoma. Foto: EPA
Preizkus laserja bi morali opraviti že pred dvema letoma. Foto: EPA

Visoko zmogljivi laser in v ta namen prirejeno letalo sta namenjena prestrezanju morebitnih sovražnih medcelinskih balističnih raket. Raketo laser uniči tako, da v njen trup naredi luknjo. Predelan jumbo jet je izdelal Boeing, laser podjetje Northrop Grumman, strelni sistem pa Lockhead Martin.

Ameriška vojska je po preizkusu v zvezni državi Nova Mehika sporočila, da je usmerjevalni sistem "letečega" laserja v nekaj sekundah uspešno zaznal in nato tudi zadel raketo, ki so jo izstrelili s premične ploščadi na morju. Vse skupaj je trajalo okrog dve minuti, nato pa so laser preizkusili še enkrat in tudi tokrat je uspešno razstrelil raketo, ki je so jo izstrelili z otoka San Nicolas.

Primeren za vse rakete
Laser je namenjen predvsem uničevanju balističnih raket kmalu po njihovi izstrelitvi, ko te še ne dosežejo velike hitrosti in se še gibljejo po predvideni poti. Leteči laserski sistem ameriški vojski omogoča prestrezanje vseh vrst balističnih raket s svetlobno hitrostjo.

Sistem je del spornega ameriškega protiraketnega ščita in njegov uspešen preizkus naj bi dal nov zagon pet milijard dolarjev vrednemu projektu, ki se je spopadal s tehničnimi težavami, in so zdaj zmanjšali število z laserjem opremljenih letal, ki naj bi jih bilo po prvotnih načrtih sedem.