Izraelske sile so palestinske protestnike iz Ramale ustavile pri nadzorni točki Kalandija pred Vzhodnim Jeruzalemom. Gre za največjo od več kot 600 izraelskih nadzornih točk na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Izraelske sile so palestinske protestnike iz Ramale ustavile pri nadzorni točki Kalandija pred Vzhodnim Jeruzalemom. Gre za največjo od več kot 600 izraelskih nadzornih točk na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Palestinski protestniki blizu Kalandije nosijo truplo 17-letnega Mohameda Al-Are, ki je bil ubit v četrtek. Foto: EPA
Zahodni breg
Palestinski protestniki so metali kamenje in molotovke. Foto: Reuters
Gaza
Vsakodnevni prizor v Gazi. Foto: Reuters
V Berlinu je okoli 1.000 policistov propalestinske protestnike delilo od nekaj sto podpornikov izraelskih napadov. Foto: Reuters
Podporniki izraelske politike v Berlinu. Foto: Reuters
Izrael zavrnil predlog za premirje
V Gazi ubitih že več kot 800 ljudi
Protesti Palestincev na Zahodnem bregu

Na Zahodnem bregu je bilo v protestih proti izraelski ofenzivi v Gazi, v kateri je umrlo že 842 ljudi, ubitih šest Palestincev. Na shodu, ki ga je organiziralo gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, se je po poročanju palestinske tiskovne agencije Maan zbralo 20.000 ljudi, ki so se odpravili od Ramale do Vzhodnega Jeruzalema. Izraelske sile so množico ustavile na nadzorni točki Kalandija med obema mestoma.

Izraelska vojska je sporočila, da so uporabili sredstva za razkropitev množic, potem ko so protestniki metali kamenje in zaprli cesto z zažiganjem pnevmatik, medtem ko Maan poroča, da so izraelske sile uporabile tudi prave naboje.

Več mrtvih in več kot 100 ranjenih
En palestinski protestnik je bil v izraelskem streljanju ubit, drugi, ki je bil prav tako ustreljen, pa je proglašen za klinično mrtvega. Izraelske sile so s streljanjem ranile več kot 100 Palestincev, poroča Maan.

Protesti potekajo tudi drugod po Zahodnem bregu. Ubitih je bilo pet Palestincev, več sto jih je ranjenih. V kraju Beit Umar so izraelske sile v prsi ustrelile in ubile 47-letnega Hašema Abuja Mario, 30-letnega Sultana Al Zakika in 35-letnega Abda Al Hamida Breigeta, v vasi Huvara blizu Nablusa na severu Zahodnega brega pa je judovski naseljenec ustrelil in ubil 18-letnega Haleda Marija Haleda Jusefa. Izraelska vojska se je po prihodu na kraj napada spopadla s protestniki in ubila 22-letnega Tajeba Abuja Šehado. V begunskem taborišču Al Arub severno od Hebrona na jugu Zahodnega brega pa je izraelski vojak ubil 32-letnega Eida Fadelata.

Protesti širše na zasedenih ozemljih
Palestinski voditelji na Zahodnem bregu so pozvali k dnevu jeze zaradi izraelske agresije. O protestih so poročali tudi iz Vzhodnega Jeruzalema, kjer je izraelska policija Palestincem, mlajšim od 50 let, na zadnji petek ramazana preprečila obisk mošeje Al Aksa. Aretiranih je bilo najmanj 20 protestnikov, ki so v policiste metali kamenje.

Protesti v Vzhodnem Jeruzalemu (Video: Reuters)

Eden izmed palestinskih protestnikov, ki so ga izraelske sile v glavo ustrelile z gumijastim nabojem, je resno poškodovan. Izraelska policija je uporabila gumijaste naboje, šokgranate, solzivec in posebno smrdečo tekočino. V spopadih v Jeruzalemu je bilo ranjenih najmanj 40 Palestincev.

Spopadi med Palestinci in izraelsko policijo pri dveh vhodih na območje, kjer stoji mošeja, po poročanju Maana še trajajo.

O ranjenih poročajo tudi iz vasi Kasra, kjer so izraelske sile v noge s pravimi naboji ustrelile štiri Palestince, iz vasi Sebastija, kjer so ranjenih trije, in vasi Karavat Bani Husan. Tam je bil ustreljen en palestinski mladenič. V Tulkaremu je bilo sedem Palestincev ustreljenih z gumijastimi naboji.

Po poročanju izraelskih medijev gre za največje proteste na Zahodnem bregu po obdobju med letoma 2000 in 2005, ko je izbruhnila druga palestinska vstaja oziroma intifada. V zadnjih protestih na Zahodnem bregu je bilo tako ubitih že devet Palestincev.

Šola ZN-a tarča napada
Število žrtev izraelskih napadov na Gazo strmo narašča vsak dan in po zadnjih podatkih je bilo ubitih 842 ljudi. V četrtek je umrlo 15 ljudi, ko je izraelska granata zadela šolo v upravljanju ZN-a v Bejt Hanunu, kamor so se zatekli palestinski begunci, ki so morali zaradi izraelske ofenzive zapustiti domove. To je že četrtič v nekaj dneh, da je bila tarča izraelskega napada ustanova ZN-a.

Tiskovni predstavnik agencije ZN-a za palestinske begunce (UNRWA) Chris Gunnes je pojasnil, da so Izraelcem uradno poslali koordinate zatočišča v Bejt Hanunu. Izraelska vojska je sporočila, da so na območju potekali spopadi s pripadniki Hamasa, ki po njenih trditvah uporablja civilno infrastrukturo in oznake mednarodnih organizacij za človeški ščit.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v četrtek dejal, da obžaluje vsako smrt palestinskega civilista, vendar odgovornost pripisuje izključno Hamasu.

Izraelska vojska: Ubili smo 240 borcev
Medtem ko ZN opozarja, da je 80 odstotkov ubitih v Gazi civilistov, je posredno to priznala tudi izraelska vojska, ki je sporočila, da je po začetku svoje kopenske ofenzive v Gazi ubila 240 borcev. Vseh žrtev je med Palestinci sicer več kot 840.

Na izraelski strani ubitih 33 vojakov in trije civilisti
Izraelska vojska je medtem sporočila, da je bil v Gazi ubit še en izraelski vojak. Od začetka izraelskih napadov jih je tako umrlo 33. Palestinske oborožene skupine sicer trdijo, da so jih ubile več, a da izraelska vojska nekaj teh smrti ne prizna.

Rakete iz Gaze so ubile dva izraelska civilista, od katerih je bil eden prostovoljec v izraelskem vojaškem oporišču, in tajskega migrantskega delavca.

WHO: Ranjenih več kot 1.500 otrok
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je medtem zavzela za oblikovanje humanitarnega koridorja, s pomočjo katerega bi z območja Gaze evakuirali ranjene. O tem se po navedbah tiskovnega predstavnika WHO-ja Paula Garwooda v zadnjih dneh pogovarjajo z Izraelom in Egiptom.

Po podatkih WHO-ja je bilo v Gazi do četrtka ranjenih 5.118 ljudi, od tega 1.561 otrok, 1.700 žensk in 203 starejši.

Izrael zavrnil predlog za premirje
Ameriški zunanji minister John Kerry se je v Kairu z namenom iskanja možnosti za premirje sešel z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom in egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem. Kerry naj bi sicer še danes odšel nazaj v ZDA, ne glede na to, ali se bodo o prekinitvi ognja dogovorili ali ne.

Izraelski mediji, ki se sklicujejo na neimenovane predstavnike izraelske vlade, medtem poročajo, da je Izrael Kerryjev predlog zavrnil. Ministri naj bi o predlogu sicer še razpravljali. BBC poroča, da naj bi kabinet predsednika vlade zahteval nekatere spremembe. Predlog naj bi sicer predvideval prekinitev ognja za nekaj dni, Izrael pa naj bi zahteval, da lahko te dni izkoristi za uničenje predorov na palestinskem območju, ki jih Hamas uporablja tudi za infiltracijo borcev na ozemlje Izraela.

Po Kerryjevem predlogu bi se Hamas z Egiptom pogajal o olajšavah za območje Gaze. Eden izmed glavnih Hamasovih pogojev za premirje je namreč dvig zapore Gaze, ki jo od leta 2007 izvaja Izrael, pa tudi Egipt. Hamas se do Kerryjevega predloga še ni opredelil.

Po navedbah palestinskega vira sta Turčija in Katar medtem predlagala sedemdnevno prekinitev spopadov, medtem ko je Ban pozval k brezpogojni humanitarni prekinitvi ognja v Gazi za čas ramazanskega bajrama. Ta se začenja v ponedeljek ali torek, odvisno od tega, kdaj bodo zagledali mlaj oziroma prazno luno, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Humanitarna prekinitev lahko in mora začeti veljati takoj - brez pogojev, brez opravičil in brez zavlačevanja," je v izjavi zapisal generalni sekretar ZN-a. To bi bil zanj lahko obenem temelj za dosego dolgoročnega premirja.

Pritožba pred Mednarodnim kazenskim sodiščem
Maan poroča, da je francoski odvetnik Gilles Devers v imenu palestinskega pravosodnega ministra sprožil postopek proti Izraelu pred Mednarodnim kazenskim sodiščem zaradi "vojnih zločinov". Pritožba se nanaša na "vojne zločine, ki jih je izraelska vojska storila junija in julija 2014 v Palestini" v okviru operacije Zaščitni rob, je dejal Devers. Palestina sicer še ni pristopila k Mednarodnemu kazenskemu sodišču, a je pritožba po mnenju francoskega odvetnika veljavna.

Množični protesti proti ofenzivi v Berlinu, Jordaniji, Iranu ...
Po svetu se medtem nadaljuje solidarnostni protesti v podporo Gazi. Okoli 1.000 ljudi se je zbralo v Berlinu.

V Franciji so oblasti propalestinske proteste prepovedale, potem ko se je več podobnih demonstracij v preteklih dneh sprevrglo v nasilne spopade policije s protestniki.

Po objavi prepovedi je francoski notranji minister Bernard Cazeneuve organizatorje pozval, naj protest odpovejo, saj bodo v nasprotnem primeru ubrali "tvegano pot". Organizatorji so sicer sporočili, da so na sodišču že vložili zahtevo za odpravo prepovedi.

Izraelsko ofenzivo v Gazi je po tradicionalni petkovi molitvi obsodilo tudi na tisoče Jordancev, ki so se zbrali na ulicah prestolnice Aman in drugih mest, kot so Zarka, Irbid in Karak.

Solidarnost s prebivalci Gaze je poleg tega danes v enem svojih izredno redkih javnih nastopov v predmestju Bejruta izkazal vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasralah.

Množice v Iranu
Več sto tisoč ljudi, med njimi tudi predsednik države Hasan Rohani, je protestiralo v Iranu. Na t. i. dan Jeruzalema so protestniki želeli podpreti Palestince v njihovem boju proti izraelskim napadom, poroča Al Džazira. Državna iranska tiskovna agencija Fars je sicer poročala, da se je shodov udeležilo na milijone ljudi.

Izrael zavrnil predlog za premirje
V Gazi ubitih že več kot 800 ljudi
Protesti Palestincev na Zahodnem bregu