Izrael obstreljuje Gazo iz zraka, kopnega in morja. Foto: EPA
Izrael obstreljuje Gazo iz zraka, kopnega in morja. Foto: EPA
Palestinski predsednik Mahmud Abas je iz Dohe položaj označil za neznosen, Izrael pa obtožil zločinov proti človeštvu. V Dohi je za predvideno srečanje med Abasom in političnim voditeljem Hamasa Haledom Mešalom, ki se je predtem sestal z emirjem šejkom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem. Mešal je dejal, da je dobil povabilo na pogajanja o premirju v Kairu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Ko sem bil na poti do Dohe, so izraelski napadi v Šedžaiji ubili več deset civilistov, med njimi otrok. Obsojam to okrutno dejanje. Izrael se mora maksimalno zadrževati in narediti veliko več za zaščito civilistov ter spoštovati humanitarno pravo.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun
Ban Ki Mun je danes v Kairu, mirovno turnejo po Bližnjem vzhodu pa bo nadaljeval v Jeruzalemu, Ramali in Amanu. V egiptovski prestolnici bo danes tudi ameriški državni sekretar John Kerry, ki je glavni del krivde za nasilje pripisal Hamasu, ker trmasto zavrača prizadevanja za premirje. Foto: Reuters
Hamas želi konec osemletne blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom, izpustitev zapornikov, zajetih med trajajočo ofenzivo, ter vključitev Turčije in Katarja v pogajanja o premirju.
VS zahteva konec nasilja v Gazi

Tankovsko obstreljevanje bolnišnice v kraju Deir Al Bala je poleg petih smrtnih žrtev zahtevalo še najmanj 70 ranjenih, med njimi 20 članov osebja, tudi zdravnikov. V ponedeljkovih izraelskih napadih je bilo ubitih več kot 20 Palestincev, med njimi devetčlanska družina s sedmimi otroki. Od začetka izraelske ofenzive na Gazo je bilo po palestinskih navedbah ubitih 514 ljudi.

VS zahteva konec nasilja
Po krvavi nedelji, ko je bilo ubitih najmanj 110 ljudi, je Varnostni svet ZN-a zahteval takojšnjo ustavitev nasilja.

Poziv so izdali po tem, ko je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun davi prispel v Doho, kjer je zahteval premirje, izraelsko ofenzivo na Gazo pa je označil za "krvoločno dejanje". "Ko sem bil na poti do Dohe, so izraelski napadi v Šedžaiji ubili več deset civilistov, med njimi otrok. Obsojam to okrutno dejanje. Izrael se mora maksimalno zadrževati in narediti veliko več za zaščito civilistov ter spoštovati humanitarno pravo," je dejal Ban.

Dodal je, da je "Gaza odprta rana in moramo njeno krvavitev zaustaviti takoj". "Veliko preveč nedolžnih umira in živi v nenehnem strahu." Ban Ki Mun je imel v Dohi skupno novinarsko konferenco z zunanjim ministrom Katarja Halidom Al Atijo, ki je predstavil pogoje Hamasa za sprejetje premirja. Hamas želi konec osemletne blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom, izpustitev zapornikov, zajetih med trajajočo ofenzivo, ter vključitev Turčije in Katarja v pogajanja o premirju.

V predoru ubili najmanj 10 palestinskih vojakov
Medtem je vojaško krilo Hamasa, brigade Kasam, zatrdilo, da je zajelo izraelskega vojaka, kar pa je izraelska vojska zanikala. Izraelska vojska je sporočila, da je v ponedeljek v predoru, ki iz Gaze vodi v južni del Izraela, ubila najmanj deset palestinskih borcev.

Kasneje je izraelska vojska sporočila, da je bilo v spopadih s pripadniki Hamasa ubitih sedem izraelskim vojakov, od začetka ofenzive skupno 25.

Izredno zasedanje ZN-a
V New Yorku pa se je ob najbolj krvavem dnevu izraelske ofenzive na območju Gaze na izrednem zasedanju za zaprtimi vrati sestal Varnostni svet ZN-a. Predsedujoči, ruandski veleposlanik Eugene-Richard Gasana, je 15-članski Varnostni svet pozval k vrnitvi k sporazumu o prekinitvi ognja, ki sta ga novembra 2012 sklenila Izrael in skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Članice VS-ja v izjavi tudi pozivajo k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, še posebej k zaščiti civilistov, in izpostavljajo nujnost izboljšanja humanitarnih razmer na območju Gaze.

Krvava nedelja v Gazi
V nedeljo se je najhujši izraelski napad zgodil v soseski Šedžaija. Po silovitem izraelskem bombardiranju iz zraka in s topovi so trupla ležala raztresena na ulicah, medtem ko si je več tisoč ljudi skušalo poiskati varno zatočišče v lokalni bolnišnici, ki je že tako prenatrpana z ranjenci. Umrlo je najmanj 100 Palestincev in 13 izraelskih vojakov, med njimi dva Američana.

Polovica žrtev otrok
Vojaško posredovanje je zahtevalo svoj davek tudi med otroki in študenti. Kot je zapisala palestinska tiskovna agencija Maan, je kar polovica vseh žrtev otrok in študentov, v vojaških napadih jih je bilo sicer ranjenih 2.385. Okoli pol milijona mladostnikov ima zaradi izraelske ofenzive duševne posledice po travmatičnih dogodkih. Po poročanju ministrstva za izobraževanje v Gazi je bilo v izraelskem obstreljevanju uničenih več kot sto šol, vrtcev, fakultet in drugih visokošolskih institucij.

Prelivanje krvi se nadaljuje
Bolnišnični viri v Gazi so sporočili, da so v ruševinah neke hiše na jugu območja Gaze odkrili trupla 16 Palestincev, ki so bili ubiti v izraelskem letalskem napadu v nedeljo. Število ubitih Palestincev v 14-dnevni izraelski ofenzivi je s tem naraslo na 501.

ZDA podpirajo pravico Izraela do samoobrambe
Ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ponovno izrazil podporo pravici Izraela do samoobrambe, vendar pa je tokrat pozval tudi k takojšnjemu premirju.

Netanjahu je na novinarski konferenci izrazil obžalovanje zaradi mrtvih civilistov, vendar krivdo pripisal Hamasu in dejal, da bodo kopensko operacijo nadaljevali, dokler bo ta potrebna. Izraelci želijo uničiti podzemne predore med Gazo in Izraelom, za kar naj bi potrebovali še od dva do tri dni.

"Ko sem bil na poti do Dohe, so izraelski napadi v Šedžaiji ubili več deset civilistov, med njimi otrok. Obsojam to okrutno dejanje. Izrael se mora maksimalno zadrževati in narediti veliko več za zaščito civilistov ter spoštovati humanitarno pravo.

Ban Ki Mun
Hamas želi konec osemletne blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom, izpustitev zapornikov, zajetih med trajajočo ofenzivo, ter vključitev Turčije in Katarja v pogajanja o premirju.
VS zahteva konec nasilja v Gazi