Papež Frančišek nikdar ni skrival, da trdno verjame, da je hudič močno prisotna sila. Foto: EPA
Papež Frančišek nikdar ni skrival, da trdno verjame, da je hudič močno prisotna sila. Foto: EPA
Samo malce bolj intenzivna molitev? Foto: Youtube

Televizijska postaja italijanske škofovske konference je namreč pripravila prispevek, iz katerega je po mnenju cerkvenih eksorcistov razvidno, da je papež izvajal eksorcistične prijeme.
Prispevek, ki ga bo TV 2000, televizijska postaja italijanskih škofov, prikazala 24. maja v oddaji z naslovom Vade retro, prikazuje papeža Frančiška, kako po slovesnosti na Trgu svetega Petra prejšnjo nedeljo kot običajno posebej pozdravlja invalide in bolne.

Ko se približa nekemu moškemu na vozičku, duhovnik, ki invalida spremlja, papežu spregovori na uho, papežu se obraz nemudoma zresni, nato pa položi obe roki moškemu trdno na glavo in mu jo pritiska navzdol, ob tem pa mrmra intenzivno molitev; moški na široko razpre usta, nato pa se zgrbi vase.

Papežu se nato njegov nasmešek povrne in nadaljuje svoj obhod med verniki.

Ni dvoma?
Kot poroča iz Rima Mojca Širok, po mnenju eksorcistov, ki so videli posnetke, ni nobenega dvoma o tem, da je papež Frančišek izrekel molitev za izganjanje hudobnega duha. "Šlo je za molitev za osvoboditev od zla ali celo za pravi eksorcizem," je za La Repubblico povedal eden izmed strokovnjakov za izganjanje hudiča.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi pa je, takoj ko se je posnetek pojavil v italijanskih medijih, dejal, da papež ni izvajal eksorcizmov, ampak je zgolj molil za človeka, ki trpi.

Kanonsko pravo izganjanje hudiča dovoljuje duhovnikom, ki imajo za to dovoljenje pristojnega škofa, in pod pogojem, da je prijavljene primere obsedenosti predtem proučila uradna medicina.
Tudi Janez Pavel II. ga je izganjal
Tudi papež Janez Pavel II. naj bi po pričevanju njegovega nekdanjega sodelavca izvajal eksorcizme. Po besedah duhovnika Gabrieleja Amortha, enega najbolj znanih cerkvenih izganjalcev hudiča, ki deluje pod okriljem rimske škofije, je z razširjenjem njihovih pooblastil za eksorciste veliko storil tudi papež Benedikt XVI., čeprav naj ne bi sam obreda nikdar izvajal.

Novi papež sicer nikdar ni skrival svojega stališča, da je hudič ali, kot mu on pravi "Sovražnik" in "Princ tega sveta", resnična sila, s katero se je treba nenehno boriti.