Filmček je poln prepričljivih posebnih učinkov. Foto: Youtube
Filmček je poln prepričljivih posebnih učinkov. Foto: Youtube
Nekdanji veleposlanik v Iranu o krizi

Film z naslovom "Zadnji dan", ki je predstavljen kot vizualni dokument Združenih narodov, je dolg vsega pet minut, posnet je z ročno kamero, izpisan datum pa je 23. februar 2013, kar naj bi bila dokaj realna umestitev v čas morebitnega spopada med državama.

Barany s svojega vidika prikaže, kako bi bil videti (in čutiti) iranski jedrski napad - z vrsto prepričljivih posebnih učinkov v obliki gobastih oblakov in uporabo igralskih naturščikov. Odpre ga posnetek izstrelkov, ki režejo modro nebo, v ozadju pa se sliši zlovešče zavijanje alarma. Prestrašen par skuša v paniki z avtomobilom pobegniti z obstreljevanega območja Jeruzalema.

Na obzorju se zarišejo gobasti oblaki jedrskih eksplozij, slišimo glas radijskega napovedovalca, ki bere zadnje novice. Naenkrat se zaslon svetlo zabliska in nakaže, da so Iranci v bližini odvrgli jedrsko bombo. Sledita še večji kaos in panika, vidimo ranjence in mrtve, območje pa preletavajo vojaška letala.
"Hitler potreboval pet let, Ahmadinedžad bi le pet minut"
Filmček, ki je na YouTubu dosegel že 240.000 ogledov, je luč sveta ugledal prav v času napetih pogovorov med izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in ameriškim predsednikom Barackom Obamo na temo Irana. Baranyjev izdelek je v hipu polariziral javnost - medtem ko nekateri nanj gledajo kot na svarilo, kaj se lahko zgodi, če Iran ne ustavi svojega jedrskega programa, ga drugi ostro kritizirajo kot nesramno izraelsko propagando.

"Hitler je potreboval od pet do šest let, da je izbrisal z Zemlje šest milijonov Judov," komentira Barany, čigar ded je preživel holokavst, svoj apokaliptični video. "Ahmadinedžad bo storil isto v 5-6 minutah, z eno do dvema bombama. Zaradi tega želim prebuditi ves svet."

"Nekateri menijo, da sem se postavil na desničarsko stran, ki spodbuja napad na Iran, drugi celo pravijo, da gre za levičarsko propagando, katere cilj je prestrašiti javnost in zbiti moralo, a resnica je drugačna. Dvakrat tedensko poslušam, kako hočejo svetovni voditelji izbrisati Izrael z zemljevida. V svetu, kjer je strah pred jedrskim orožjem naša skupna skrb, ne le Izraelova, sem se odločil, da želim prenesti občutek tega eksistencialnega strahu, ki ga vsi delimo," je razložil Barany.

Trenutne javnomnenjske ankete v Izraelu kažejo, da se večina Izraelcev boji morebitne grožnje, ki bi jo predstavljal oborožen Iran. A po drugi strani so mnenja deljena o tem, ali je preventivni napad na Iran res sprava rešitev, večina Izraelcev pa preferira diplomatsko rešitev vprašanja. Učinek takega strah vzbujajočega filma pa si lahko predstavlja vsak sam.

Nekdanji veleposlanik v Iranu o krizi