Obama je Netanjahuja nazadnje v Beli hiši sprejel maja 2011, ko so bili njuni odnosi precej napeti zaradi izraelskega zavračanja oživitve mirovnega procesa s Palestinci. Tudi sicer naj odnos med voditeljema ne bi bil preveč prijateljski. Novembra 2011 na vrhu G20 so novinarji ujeli pogovor med Obamo in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ko je ta izraelskega premierja označil za lažnivca. Obama je odvrnil:
Obama je Netanjahuja nazadnje v Beli hiši sprejel maja 2011, ko so bili njuni odnosi precej napeti zaradi izraelskega zavračanja oživitve mirovnega procesa s Palestinci. Tudi sicer naj odnos med voditeljema ne bi bil preveč prijateljski. Novembra 2011 na vrhu G20 so novinarji ujeli pogovor med Obamo in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ko je ta izraelskega premierja označil za lažnivca. Obama je odvrnil: "Ti si ga morda sit, ampak jaz se moram vsak dan ubadati z njim." Foto: Reuters
Obama je svoje stališče do Irana ponovil tudi na konferenci AIPAC-a. Foto: EPA
ZDA in Izrael najbolj pritiskajo na Iran z grožnjami napada. Foto: EPA
Netanjahu v Beli hiši

Ameriški predsednik je v Beli hiši gostil izraelskega premierja, glavna tema pa tokrat ni bila izraelsko-palestinska tematika, saj sta voditelja govorila predvsem o tem, kako preprečiti Iranu, da si zagotovi jedrsko orožje.

Kot je dejal Obama, z izraelskim premierjem podpirata diplomatsko reševanje iranskega jedrskega vprašanja. Je pa tudi ponovil, kar je dejal že v nedeljo na konferenci judovskega lobija, Ameriško-izraelskega odbora za javne odnose (AIPAC), da so vse možnosti še vedno odprte, njegova politika pa ni zadrževanje. To pomeni, da ZDA niso pripravljene živeti z Iranom, ki bi imel jedrsko orožje. "Kot sem povedal že včeraj - ko pravim, da so vse opcije na mizi, to tudi mislim," je zagotovil Obama. "Vez med našima državama je nezlomljiva," je dodal.

"Izrael mora imeti zmožnost, da se brani"
Netanjahu diplomacije ni omenjal, ampak se je zahvalil Obami, da je v nedeljo pred člani organizacije AIPAC poudaril, da ima Izrael pravico do lastnih odločitev glede svoje varnosti. Izraelci si Obamove besede sicer razlagajo kot potrditev, da ZDA ne bodo skušale preprečiti morebitnega izraelskega bombardiranja iranskih jedrskih zmogljivosti.

"Iranski voditelji vas imenujejo 'veliki satan', nas pa 'mali satan'. Mi smo vi in vi ste mi. Vsaj pri tem imajo prav, ker smo res skupaj," je poudaril Netanjahu ter dodal, da mora Izrael vedno ostati "gospodar svoje usode" in "mora imeti zmožnost, da se brani, brani sam, proti vsaki grožnji".

Podpora Izrael je trdna
Obe državi si delita isti cilj in se za zdaj strinjata o poti do njega. Iran ne sme imeti jedrskega orožja, obe državi pa želita za zdaj ta cilj doseči z diplomatskimi sredstvi. Obama je v nedeljo pred največjo judovsko organizacijo v ZDA, Ameriško-izraelskim odborom za javne odnose (AIPAC), zagotovil, da je njegova podpora Izraelu trdna in da je pripravljen poseči tudi po vojaški sili, če bo ta potrebna.

Že v petek je za revijo The Atlantic zagotovil, da kot predsednik ZDA ne "blefira", ko govori, da so na mizi vse opcije, vendar pa je opozoril, da bi prehitro ukrepanje Izraela Iranu omogočilo, da se prikaže kot žrtev.

Na konferenci AIPAC-a je Obama to ponovil in dodal, da zdaj ni čas za širokoustenje, ampak je treba počakati, da bo pritisk s sankcijami in diplomacijo deloval, in da je treba ohraniti široko mednarodno koalicijo.

Izrael pritiska
Predstavniki izraelske države pa vse odločneje pozivajo k odločnejšim ukrepom oziroma vojaški akciji in Netanjahu je med obiskom v Kanadi v petek opozoril, da Iran diplomacijo izkorišča le za zavlačevanje, medtem pa nadaljuje jedrski program.

Retorično so zelo odločni tudi trije republikanski predsedniški kandidati v ZDA Mitt Romney, Newt Gingrich in Rick Santorum. Vsi trije bodo konferenco AIPAC-a pozdravili po videopovezavi predvidoma v torek, ko bodo imeli strankarska zborovanja in volitve v desetih državah naenkrat. Republikanci obtožujejo Obamo, da je izdal Izrael, kar predsednik označuje za predvolilno govoričenje, ki nima zveze z resničnostjo.

Za Izrael je vprašanje iranskega jedrskega orožja vprašanje obstoja, saj vodilni predstavniki Teherana grozijo, da ga bodo izbrisali z obličja Zemlje. Glede na svoje vojaške zmogljivosti Izrael meni, da ima časa še morda do devet mesecev, da lahko uspešno napade iranske jedrske objekte, preden bodo dovolj zavarovani.

Dati sankcijam čas
ZDA si zaradi boljše oborožitve lahko privoščijo nekaj več časa in Netanjahu želi od Obame trdna zagotovila, da bodo ZDA pripravljene nuditi vojaško pomoč, če bo Izrael pripravljen počakati, da bodo sankcije začele delovati.

ZDA menijo, da bi enostranski izraelski napad na Iran prinesel več škode kot koristi in bi hudo zapletel ameriški položaj na Bližnjem vzhodu. Republikanski predsednik Ronald Reagan je leta 1981 po izraelskem napadu na iraške jedrske objekte podprl obsodbo Izraela v ZN-u in ustavil prodajo vojaških letal. Vendar pa je Obama demokrat, kar je bistvena razlika še posebej v današnjem naelektrenem predvolilnem ozračju.

Obama se je že v nedeljo srečal s predsednikom Izraela Šimonom Peresom, ki je na konferenci AIPAC-a zagotovil, da bodo Iran zaustavili, preden pride do jedrskega orožja, in izrazil prepričanje, da bo iz morebitne vojne Izrael prišel kot zmagovalec.

Netanjahu v Beli hiši