V nasilju v Iraku je med sedemletno vojno umrlo 139 novinarjev, od tega 120 iraških novinarjev. Foto: EPA
V nasilju v Iraku je med sedemletno vojno umrlo 139 novinarjev, od tega 120 iraških novinarjev. Foto: EPA
Posnetek umora novinarja

Na posnetku je vidno, kako ameriški vojaki streljajo na skupino, ki je reševala enega izmed ranjenih fotonovinarjev Reutersa. Saed Cmagh je preživel prvi napad ameriškega helikopterja, umrl pa je, ko je helikopter streljal na ljudi, ki so ga skušali odnesti s pločnika, na katerem je ležal. Cmaghov kolega Namir Nor-Eldeen naj bi umrl v prvotnem napadu ameriškega helikopterja.

Ameriški vojaki mislili, da streljajo na upornike
Pentagon se brani, češ da je posadka helikopterja prosila za dovoljenje za streljanje na vozilo, za katerega so verjeli, da je skušalo rešiti ranjene upornike in da so bili na mestu dogodka oboroženi uporniki, fotografski aparat reporterja pa so zamenjali za raketometalec.

Ameriška vojska, ki je incident preiskala, je sklenila, da posadka helikopterja ni imela "niti razloga, da bi domnevala, da se osebje nevtralnega medija druži s sovražnimi silami, niti to ni bilo verjetno".

"Obžalujemo izgubo nedolžnih življenj, a ta incident smo primerno raziskali in nikoli nismo poskušali prikriti nobenega aspekta tega dejanja," je za CNN zatrdil tiskovni predstavnik ameriške vojske.

Dva dni po vrsti samomorilskih napadov na veleposlaništva v Bagdadu so iraško prestolnico znova stresle eksplozije, v katerih je umrlo 49 ljudi, 1160 je ranjenih. Od petka je tako v napadih v Iraku umrlo več kot 100 ljudi.

Internetni portal WikiLeaks se skuša dokopati do dokumentov, ki naj bi razkrivali nezakonito ravnanje vlad in korporacij. Avtentičnost posnetka je potrdil anonimni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva. "Posnetki so zelo pretresljivi in nas opominjajo, kaj vse prestajajo novinarji na vojnih območjih, da nam prinesejo novice," je ob objavi videoposnetkov povedal Joel Simon, izvršni direktor WikiLeaksa.

Posnetek umora novinarja