Švejga Mula je morala prestajati mučenje v hiši Gadafijevega sina. Foto: CNN
Švejga Mula je morala prestajati mučenje v hiši Gadafijevega sina. Foto: CNN
Uporniki se verjetno niso zavedali, koliko stanejo steklenice alkohola, ki so ga odkrili v vili. Foto: CNN
Beli klavir je preizkusil tudi eden izmed vodij upornikov. Foto: CNN
Razkrivanje Gadafijevih zločinov

Z uporniškim zavzetjem večine ozemlja in prestolnice Tripolis se bliža zagotovi konec 42-letne Gadafijeve vladavine, čeprav nekateri poznavalci opozarjajo, da je libijski voditelj mojster presenečenja in lahko še vedno okoli sebe zbere zveste privržence. A Libiji vsekakor ne bo več vladal, je vseeno prepričana večina analitikov.

Zadnji žebelj v krsto Gadafijevega režima so uporniki zabili prejšnji teden, ko so zavzeli Tripolis in močno utrjeno oporišče Bab al Azizija, kjer je prebival libijski voditelj. Ko so uporniki prišli v obmorsko hišo Gadafijeve družine, so lahko videli, kakšno razkošje so si privoščili njegovi sinovi. Vilo v zahodnem delu Tripolisa je obiskala tudi ekipa ameriške televizijske mreže CNN, ki pa ni razkrila le razkošja, ampak veliko hujšo grozo.

Prva hiša, v katero so stopili novinarji CNN-a, je bila očitno prizorišče zabav, ki si jih je privoščil Hanibal Gadafi, eden izmed sinov libijskega voditelja. Na tleh so ležale steklenice dragega škotskega viskija in francoske penine. Čeprav je bila elektronska oprema večinoma izropana, pa je bilo mogoče iz navodil razbrati, da je šlo za vrhunske izdelke.

V sosednji vili je bil bel klavir in še dražja elektronska oprema. Pred vilo je velik bazen, prostor za potapljanje, telovadnica in savna. V notranjih prostorih so bile znova velike količine dragega alkohola, ki je bil sicer prepovedan pod Gadafijevim režimom. Med snemanjem so uporniki preučevali etikete na steklenicah in se ob tem niso zavedali, da vsaka izmed njih stane nekaj sto dolarjev.

Ker ni hotela tepsti otroka, jo je polivala z vrelo vodo
A najhujše presenečenje je novinarje čakalo, ko so ravno hoteli oditi. Člani osebja so jim namreč povedali za varuško, ki je delala za Hanibala Gadafija in ji je njegova žena Alina povzročila hude poškodbe, saj je imela hude opekline. Obraz in glava sta bila v odprtih ranah in brazgotinah. Čeprav je Švejga Mula opekline dobila pred tremi meseci, še vedno trpi za hudimi bolečinami.

30-letnica je v Libijo prišla iz rodne Etiopije pred letom dni in je pazila na sina ter hčer Hanibala in Aline. Prvih šest mesecev je bilo vse v redu, nato pa ji je Alina prizadejala opekline. Čez tri mesece se je ponovilo, še v hujši obliki. Alina je namreč izgubila živce, ko njena hči ni prenehala jokati, Mula pa je ni hotela pretepsti.

"Odpeljala me je v kopalnico. Na hrbtu mi je zvezala roke in nato še noge. Zalepila mi je usta in po glavi začela zlivati vrelo vodo," je ravnanje Aline opisala Mula in dodala, da so ji po enem od napadov iz ran na glavi lezle ličinke, a ker jo je Hanibalova žena skrila, je nihče ni videl. Pozneje jo je našel eden izmed varnostnikov in jo odpeljal v bolnišnico, kjer so jo za silo oskrbeli.

Ko je Alina izvedela za to, je varnostniku zagrozila z zaporom, če bi si še enkrat drznil pomagati varuški. Muli nato za kazen ni pustila spati tri dni, odrekla pa ji je tudi hrano. Tudi njen sodelavec iz Bangladeša je povedal, da so ga redno pretepali in mu zadajali rane z nožem. Povedal je še, da je družina Gadafijevega sina bolje ravna s psi kot pa z osebjem.

Razkrivanje Gadafijevih zločinov