"Ksenofobi in rasisti v Evropi so popolnoma izgubili občutek za sram tako kot madžarski Viktor Orban," je v nagovoru Svetu ZN-a dejal visoki komisar za človekove pravice Zeid Rad Al Husein. Foto: Reuters
Peter Szijjarto
Madžarski zunanji minister Szijjarto je visokega komisarja zaradi izjave pozval k odstopu. Foto: Reuters

Husein je v nagovoru na začetku 37. rednega zasedanja Sveta ZN-a za človekove pravice in prvega pod vodstvom Slovenije dejal, da je "zatiranje spet v modi". Posvaril je pred splošnim poslabšanjem na področju človekovih pravic.

"Ksenofobi in rasisti v Evropi so popolnoma izgubili občutek za sram tako kot madžarski Viktor Orban," je poudaril visoki komisar. Zatrdil je, da je Orban ta mesec dejal, da "nočemo, da se naša barva meša z drugimi". Madžarski premier je edini voditelj, ki ga je Husein omenil z imenom.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto se je nato odzval, da je Al Husein "Madžarsko obtožil, da je primerljiva z najhujšimi diktatorskimi režimi iz prejšnjega stoletja", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zelo neprimerno je, da predstavnik ZN-a obtožuje države članice in demokratično izvoljene voditelje. Očitno je, da mora Zeid Rad Al Husein odstopiti," je dejal vodja madžarske diplomacije.

Obregnil se je tudi ob to, da komisarja med njegovim govorom sploh ni bilo v dvorani. "Kje je zdaj visoki komisar? Zakaj ne posluša držav članic?" se je vprašal Szijjarto in v isti sapi zagovarjal tudi Orbanovo priseljensko politiko. "Kršitve meja je treba obravnavati kot zločin in jih kaznovati," je dejal in vztrajal, da so migracije "nevarne, ne drži pa, da jih ni mogoče ustaviti".

Svet ZN-a prvič pod slovenskim vodstvom
V Ženevi se je danes začelo 37. redno zasedanja Sveta ZN-a za človekove pravice. To je prvo zasedanje tega organa svetovne organizacije letos, ki mu predseduje slovenski stalni predstavnik v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc. Slovenija je enoletno predsedovanje svetu prevzela 1. januarja.