Orban pred volitvami zaostruje protipriseljensko retoriko. Pravi celo, da bodo velika evropska mesta kmalu večinsko muslimanska. Foto: Reuters
Orban pred volitvami zaostruje protipriseljensko retoriko. Pravi celo, da bodo velika evropska mesta kmalu večinsko muslimanska. Foto: Reuters
Žičnata ograja
Madžarska prebežnikom vstop v državo preprečuje tudi z žičnato ograjo. Foto: EPA

"Nad Evropo se zgrinjajo temni oblaki zaradi priseljevanja," je dejal predsednik vladajoče stranke Fidesz v Budimpešti v letnem govoru o stanju v državi. "Države bodo nehale obstajati, Zahod bo padel, Evropa pa še zdaj ne dojema, da je sredi invazije," je dejal. Dodal je, da bodo velika evropska mesta kmalu večinsko muslimanska.

Podobno kot ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo zanj in za Fidesz še naprej "Madžarska na prvem mestu" in da jo bo ubranil nevarnih poskusov iz Zahoda, zlasti politikov iz Berlina, Bruslja in Pariza, da bi Madžarsko naredili "za deželo priseljencev", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hkrati je napadel tudi madžarsko opozicijo, češ da je z nasprotovanjem vladnim ukrepom za zaprtje meja pred prebežniki popolnoma brez stika z realnostjo in da ji ni pomoči. "Opozicija ne razume, v kakšnem obdobju smo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Grožnja s pregonom nevladnih organizacij
Orban je spet napadel humanitarne nevladne organizacije, ki pomagajo beguncem in prosilcem za azil. "Če ne bodo nehale svojih nevarnih dejanj, potem jih bomo enostavno nagnali iz države, ne glede na to, kako vplivne ali bogate so," je dejal.

Madžarski parlament bo v torek začel obravnavo zakonskega paketa, ki naj bi podrobneje opredelil, predvsem pa zaostril možnosti delovanja nevladnih organizacij na področju pomoči prebežnikom. Tako bodo na primer uvedli "kazenski" davek v višini 25 odstotkov na vso materialno pomoč iz tujine. Prav tako bo sodelavcem nevladnih organizacij prepovedano zadrževanje na območju meje.

Vse civilne organizacije, ki bodo želele pomagati beguncem in iskalcem azila, bodo za to morale dobiti dovoljenje notranjega ministrstva. Če se ne bodo držale novih pravil, jih bodo lahko doletele visoke denarne kazni in tudi ukinitev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zakonodajni paket Stop Soros
Za zakon, ki bi omogočil tudi prepoved delovanja kakšne nevladne organizacije, vlada potrebuje dvotretjinsko večino v parlamentu, ki pa je zdaj nima. Orban računa na to, da jo bo dobil na volitvah 8. aprila, nato pa bi sprejeli ta zakon ali po možnosti cel zakonski paket glede delovanja nevladnih organizacij, še poroča DPA.

V ozadju sprejemanja te zakonodaje je predvsem boj proti ameriškemu vlagatelju Georgeu Sorosu, sicer madžarskega rodu, ki da s financiranjem nevladnih organizacij spodkopava prizadevanja Orbanove vlade pri zapiranju vrat prebežnikom. Sam Orban je ta zakonski paket poimenoval Stop Soros.

Zakonodajo že preučuje Evropska komisija, ker naj bi bila v nasprotju s temeljnimi načeli evropskega prava.

"Madžarska zadnji branik pred islamizacijo"
"Madžarska zadnji branik pred islamizacijo"