Fatmir Sejdiu je kršil kosovsko ustavo, ker je po izvolitvi za predsednika države obdržal predsedniško mesto v stranki. Predsednika Kosova sicer izbira parlament. Foto: Reuters
Fatmir Sejdiu je kršil kosovsko ustavo, ker je po izvolitvi za predsednika države obdržal predsedniško mesto v stranki. Predsednika Kosova sicer izbira parlament. Foto: Reuters

Predsednik parlamenta in vršilec dolžnosti predsednika republike Jakup Krasniqi je v petek za 13. februar 2011 razpisal predčasne parlamentarne volitve.

Odločitev za umik iz vladne koalicije je v soboto sprejelo predsedstvo LDK-ja, veljati pa bo začela v ponedeljek, ko naj bi v vladi prenehali delovati vsi ministri in njihovi namestniki, pa tudi premierjev namestnik Hajredin Kuchi. "Država je v institucionalni krizi, rešitev pa bodo samo predčasne volitve," je odločitev stranke oznanil Kuchi.

Predsednik odstopil zaradi kršenja ustave
V LDK-ju sicer niso navedli razlogov, zakaj so prekinili sodelovanje s Thacijevimi demokrati, je pa vladno koalicijo močno zamajal Sejdiujev odstop, ki je moral prejšnji mesec zapustiti položaj predsednika države, potem ko je ustavno sodišče odločilo, da je kršil ustavo, ker je bil hkrati predsednik države in predsednik stranke.

LDK je bil glavni koalicijski partner Thacijevega PDK-ja. V vladi so sodelovali od januarja 2008. Zadnje parlamentarne volitve na Kosovu so potekale jeseni 2007.

Razrešen prvi policist Kosova
Kosovski premier Hashim Thaci je medtem odstavil generalnega direktorja policije Beharja Selimija. Kot so v petek sporočili iz Thacijevega kabineta, so Selimija razrešili na predlog notranjega ministra Bajrama Rexhepija. Selimi naj bi bil razrešen zaradi napovedi, da se bo umaknil iz policije in se posvetil politiki.

Selimi je pred dnevi za časnik Koha Ditore napovedal umik iz policije. Kot je napovedal, naj bi v policiji ostal do naslednjih parlamentarnih volitev, nato pa se bo angažiral v politiki. "Že enajst let sem del politike in mislim, da je napočil čas, da se pridružim tistim, ki politiko oblikujejo," je dejal Selimi, ki je bil za generalnega direktorja policije imenovan aprila letos, po razrešitvi Sheremetija Ahmetija. Pred tem je bil Selimi direktor mejne policije.