Foto:
Foto:
Ameriški predsednik George Bush je potrdil, da v Iraku še niso našli orožja.

Ameriški predsednik Bush pa je priznal, da ZDA v Iraku še niso našle prepovedanega orožja, vseeno pa zagovarja napad na državo.


Vabimo vas, da svoje mnenje glede vojne v Iraku izrazite na našem forumu.
Bush: Še enkrat bi ravnal enako
Ameriški predsednik je dejal, da zaenkrat še niso našli zalog orožja, za katere so mislili, da ga Irak ima, je dejal med govorom v pristanišču v Južni Karolini. Vseeno pa je dejal, da bi se enako odločil, tudi če bi pred sabo imel informacije, ki jih ima zdaj.

Bush ni verjel norcu
Njegova izbira je bila: ali verjetni norcu ali pa storiti nekaj za zavarovanje Američanov. To je do zdaj najbolj odkrit govor Busha o problemih z obveščevalnimi podatki, ki so jih ZDA imele pred vojno. Nekaj kritike pa je namenil tudi politikom v Washingtonu in jih okrcnil, da če bi bilo po njihovo, bi Iraku še vedno vlada nekdanji diktator Sadam Husein. Bush je o iraškem orožju govoril isti dan kot je direktor Cie zagovarjal njene odločitve in podatke glede iraškega orožja za množično uničevanje.

Tenet: Še bomo iskali orožje
Tenet je še dejal, da je iskanje iraškega orožja za množično uničevanje še daleč od zaključka, in dodal, da bodo javnosti sporočili izsledke preiskave, ne glede na to, kakšni bodo. Po Tenetovih besedah je bil Irak pripravljen dramatično prekršiti resolucije Združenih narodov o orožju za množično uničevanje.

V poročilu oktobra 2002 so Cijini strokovnjaki ugotovili, da Irak ima kemično, biološki ali jedrsko orožje ali pa sredstva, s katerimi ga lahko razvije. V zelo bojevitem govoru je dejal, da so se stališča Cijinih strokovnjakov na več področjih močno razlikovala, ampak je takoj dodal, da nikoli niso dejali, da nekdanji iraški diktator Sadam Husein predstavljal neposredno grožnjo.

Trije načini zbiranja podatkov
Čeprav se zavedajo, da ni najbolj idealno, so pri oceni iraškega nedovoljenega orožja uporabili tri načine iskanja podatkov: zgodovino in nepopoln seznam ZN-a o iraškem orožju. Po letu 1998, ko so inšpektorji ZN-a zapustili Irak, so si pomagali z agenti, s satelitskimi slikami in prisluškovanjem.

Iskanje orožja se mora nadaljevati
Dodal je, da se mora iskanje orožja za množično uničevanje nadaljevati. Glede na informacije, ki jih je Cia imela, naj bi Sadam iskal izstrelke z večjih dosegom, kot so ga imeli tisti, ki jih je že imel. Tenet je dejal, da so strokovnjaki Cie vedno kritizirani glede svojih informacij o iraškem orožju.

Ker dela za ameriško ljudstvo, si Cia postavlja visoke standarde
V predstavitvi dela obveščevalnih služb na splošno je Tenat dejal, da je v naravi takih služb, da delajo z nejasnimi, neznanimi, namerno prikritimi stvarmi. Ker delajo za ameriško ljudstvo, si postavljajo visoke standarde.

Evropski partnerji Nata za svojo večjo vlogo v Iraku
ZDA menijo, da je še prezgodaj za uradne pogovore o predaji oblasti zvezi Nato, da pa obstaja močna volja po večanju vloge v Iraku. Ameriški veleposlanik v Natu Nicholas Burns je dejal, da vidi med članicami povezave veliko volje, da bi imele večjo vlogo v Iraku. Po njegovih besedah je več evropskih članic Nata izrazilo željo, da bi imela zveza in v okviru nje
tudi države pomembnejšo vlogo pri gradnji Iraka. Jutri se bodo v Münchnu na posebnem srečanju sešli obrambni ministri zveze Nato, v soboto pa se bo začela varnostna konferenca.