Po mnenju poznavalcev poziv Al Sisija kaže na to, kdo ima glavno besedo v najbolj poseljeni arabski državi. Foto: EPA
Po mnenju poznavalcev poziv Al Sisija kaže na to, kdo ima glavno besedo v najbolj poseljeni arabski državi. Foto: EPA
Egipt
Pristaši Mursija zahtevajo njegovo vrnitev na oblast. Foto: EPA

"Ljudi pozivam, da v petek pridejo na ulice, da dokažejo svojo voljo in dajo meni, vojski in policiji mandat, da se soočimo z morebitnim nasiljem in terorizmom," je dejal Al Sisi na slovesnosti na vojaški akademiji v Kairu, ki jo je v živo prenašala televizija.

Sam je poudaril, da ne poziva k nasilju, ampak si želi narodno spravo.

Poziv Al Sisija je podprlo vplivno mladinsko protestniško gibanje Tamarod in tudi samo pozvalo k podpori vojski, za katero so izrazili zadovoljstvo, da je odigrala svojo vlogo in se zoperstavila nasilju in terorizmu Muslimanske bratovščine.

Gibanje je bilo ena izmed gonilnih sil pri protestih, ki so privedli do odstavitve nekdanjega predsednika Mohameda Mursija, ki prihaja iz Muslimanske bratovščine.

Visoki predstavnik Muslimanske bratovščine je dejal, da poziv Al Sisija meji na grožnjo njihovemu gibanju, kar pa ne bo ustavilo milijonov njihovih pripadnikov, da nadaljujejo proteste. Esam El Erian ga je ob tem še označil za vodjo udara, ki mori ženske, otroke in vernike pri molitvi.

"Vojska je enotna"
Al Sisi, ki je tudi obrambni minister, je zavrnil govorice o razhajanjih znotraj vojske. "Pri Bogu prisegam, da je egiptovska vojska enotna," je zatrdil in še pojasnil, da je Mursija večkrat pozval, "naj bo predsednik za vse Egipčane".

V zvezi z lanskimi predsedniškimi volitvami, na katerih je zmagal Mursi, je spomnil, da je takrat islamiste pozval, naj ne predlagajo svojega kandidata, a ga niso upoštevali.

Mursijevi privrženci protestirajo že vse od njegove odstavitve 3. julija, ki so jo sami označili za vojaški udar. Zahtevajo njegovo vrnitev na oblast in še pred tem njegovo izpustitev. Vojska ga namreč zadržuje na neznani lokaciji, kar je po njenih besedah varnostni ukrep, saj ga niso ničesar obtožili.

Proteste spremlja nasilje, v katerem je od konca junija umrlo že več kot 170 ljudi.