Svet
Matteo Salvini
Vodja skrajno desne Lige (prej Severne lige) Matteo Salvini pravi, da imajo pravico vladati. Foto: EPA
V novo koalcijo bi lahko vstopil tudi Silvio Berlusconi. Foto: Reuters
Renzi pravi, da bo odstopil šele po pogajanjih. Foto: Reuters

Vodja skrajno desne Lige Salvini: Imamo pravico vladati

Relativna zmagovalca Di Maio in Salvini
6. marec 2018 ob 07:41,
zadnji poseg: 6. marec 2018 ob 21:53
Rim - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

V Italiji še vedno odmevajo izidi nedeljskih volitev, ki državi niso prinesli jasne večine, in napovedan odstop Mattea Renzija z vodstva Demokratske stranke (PD). Vodja skrajno desne Lige Salvini medtem meni, da imajo pravico vladati.

Po mnenju opazovalcev sta zmagovalca dva: Luigi Di Maio, čigar Gibanje petih zvezd je postalo stranka z najvišjo posamično podporo, in Matteo Salvini, ki je z Ligo prehitel Naprej, Italija Silvia Berlusconija in postal novi vodja desničarske koalicije.

Gibanje petih zvezd poziva k sodelovanju
Na nedeljskih parlamentarnih volitvah nobena stranka ali zavezništvo ni prejelo dovolj glasov za absolutno večino v parlamentu. Tako desničarsko zavezništvo, v katerem je najmočnejša do tujcev sovražna Liga, kot Gibanje petih zvezd bi za oblikovanje vladajoče koalicije potrebovala partnerja, kar bi bil lahko tudi PD. Voditelj relativnih zmagovalcev, 31-letni Di Maio, odpira vrata vsem. "Pripravljeni smo se dogovarjati z vsemi - najprej glede predsednikov obeh domov parlamenta, nato glede poglavitnih nalog novega sklica parlamenta," je dejal.

Kdo se bo odzval pozivu, bo pokazal čas. Mnogi analitiki napovedujejo, da se bodo skozi Di Maiova odprta vrata skušali reševati poraženi z levice in desnice, kar naj bi rad Renzi skoraj maščevalno preprečil.

Salvini bi vladal
"Imamo pravico in dolžnost, da zavladamo Italiji,"
pa Di Maiu odgovarja 44-letni Salvini. Čeprav je njegova Liga osvojila skoraj polovico manj glasov kot Gibanje petih zvezd, je postala najmočnejša stranka desničarske koalicije, ki nima absolutne parlamentarne večine.

Liga je tako osvojila 17 odstotkov glasov, Naprej, Italija pa 14. Koalicija vključuje še druge, manjše stranke, skupaj pa je osvojila 37 odstotkov.

Salvini je v torek dejal, da je on edini možni kandidat desničarske koalicije za premierja. Na vprašanje, ali se je pripravljen umakniti kandidatu, ki bi lahko nabral več podpore v parlamentu, je dejal, da ne. Za zdaj napoveduje zvestobo dosedanjim partnerjem, zlasti Berlusconiju, s katerim naj bi že včeraj razpravljala o strategijah za okrepitev koalicije.

81-letni Berlusconi je v prvem odzivu na izide nedeljskih parlamentarnih volitev v Italiji dejal, da je slab izid njegove stranke posledica tega, da sam ni smel kandidirati. Berlusconiju je namreč italijanski senat leta 2013 zaradi obsodbe zaradi davčnih utaj za šest let prepovedal opravljati politične funkcije.

Renzi povzročil nezadovoljstvo v stranki
Medtem pa se je pri poražencih zgodil prvi odstop, ki to ni. "Očitno je, da bom po tem izidu volitev zapustil vodenje Demokratske stranke," je dejal Matteo Renzi. Stavek je logičen in pričakovan, a Renzi ga zabeli s pojasnilom: šele po pogajanjih za sestavo nove vlade.

Renzijev odloženi odstop je povzročil veliko negodovanja v vrstah poražene, doslej vladajoče stranke. Njegovi kolegi v PD-ju, ki je na volitvah doživel zgodovinski poraz, so nezadovoljni, ker ne bo odšel takoj. Marsikoga moti tudi, da Renzi zavrača pogovore z Gibanjem pet zvezd. Tako premierja Paola Gentilonija kot ministra za kulturo Daria Franceschinija je Renzi že obtožil, da se na lastno pest pogajata z Gibanjem petih zvezd.

Renzi je v ponedeljek zatrdil, da PD odhaja v opozicijo, saj da niso pripravljeni sodelovati s populističnimi silami. Njegovi kritiki menijo, da nima pravice storiti tega in da bi moral nemudoma oditi. "Renzi je v bunkerju in je za talko vzel celotno stranko," je dejal politični analitik Mario Sechi. Dodal je, da se Renzi obnaša otročje, in ga primerjal z nekdanjim vodjo nemških socialdemokratov Martinom Schulzem.

"Renzi tvega, da bo v Italiji povzročil katastrofo za demokracijo in uničil PD," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal predsednik dežele Apulija iz vrst socialdemokratov Michele Emiliano za današnjo izdajo časopisa Il Fatto Quotidiano. Tudi Emiliana moti, da je Renzi dejal, da bo s položaja odšel šele po rešitvi politične krize v Italiji.

Renzi bi lahko v stranki dobil tudi tekmeca. Minister za gospodarski razvoj Carlo Calenda, ki ni član nobene stranke, je prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da se bo pridružil Demokratski stranki in jo pomagal prenoviti.

Italija je parlamentarna demokracija v dobesednem pomenu. Vladajoča večina se zato sestavi šele v parlamentu. Tam pa se praviloma dogajajo odstopi in prestopi.

Senator iz vrst Lige nigerijskega rodu
Izvoljen je bil tudi prvi temnopolti senator. Gre za 62-letnega Tonija Iwobija nigerijskega rodu, ki bo v zgornjem domu parlamenta v Rimu zastopal do tujcev sovražno Ligo. Iwobi, ki se je v Italijo leta 1977 s študentskim vizumom priselil iz Nigerije, je bil izvoljen v Lombardiji. Od leta 2014 je bil tiskovni predstavnik Lige glede migracij in zagovarja ostra protipriseljenska stališča stranke.

Pred njim sta bila v italijanskem parlamentu že dva temnopolta poslanca, in sicer Jean-Leonard Touadi in Cecile Kyenge, a sta bila v spodnjem domu, poslanski zbornici. Oba sta bila iz vrst Demokratske stranke. Cecile Kyenge je bila v letih 2013 in 2014 tudi ministrica za integracijo in je bila tarča številnih rasističnih opazk, večinoma iz tedanje Severne lige, predhodnice Lige.

V senatne klopi bo sedel tudi Gregorio De Falco iz Gibanja petih zvezd, javnosti znan kot junak obalne straže po brodolomu ladje Costa Concordia leta 2012.

VIDEO
Italija po volitvah z dvema zmagovalcema
K. S., B. V., Janko Petrovec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Mimobeznik
# 06.03.2018 ob 08:51
Federica Mogherini je verjetno jokala.
Tao3
# 06.03.2018 ob 08:21
Sestop s trona je vselej tezak.

Imamo enega tašnega v Sloveniji, ki mu tron gnije že 25 let, pa še kar vedri na njem ... res je težko, želja po oblasti je močna droga.
ST11
# 06.03.2018 ob 08:11
Sestop s trona je vselej tezak.
FDVjevec
# 06.03.2018 ob 12:15
Hahaha Renzi zguba! Kaj ta klovn sploh še dela v politiki?
Sebastjan666
# 06.03.2018 ob 09:21
PA si malo poglejmo tega Renzija in njegove pomagače:
Renzi bil vsaj dvakrat govorec pri Council on Foreign Relations - med drugim je Soros pomemben član te bančne oligarhije. Pa je Renzi kdaj povedal svojim Italijanom, kaj je to CFR? Seveda ne. Pa so mediji kdaj svojim državljanom povedali, kaj je to CFR? Seveda ne.

Paolo Gentiloni - sedaj še italijanski premier - pripadal nekaterim radikalnim levim gibanjem,
njegov prijatelj Chicco Testa (italijanska komunistična stranka in pa demokratska leva stranka), mu je pomagal, da se je povzpel med medije in politiko.
Testa je, kot se za liberalca (komunista in socialista) spodobi, bil v vodstvu vplivne finančne Wall street združbe Carlyle Group - Europe (del Council on Foreign Relations). Carlyle Group je tista firma, ki med drugim fino služi v vojnami. In pa kot se spodobi za takšne liberalce, je tudi zeleno osveščen, zato je tudi v vodstvenem odboru Kyoto Club.
Danes pa je Testa upravni direktor v Rothschild S.p.A., v odboru direktorjev Allianz .....
Kot zunanji minister Italije, pa je pomagal pri namišljeni vojni proti terorizmu v Libiji, kjer so njegovi prijatelji (Obama, Clinton, Hollande) že pred tem izvozili islamske skrajneže, kot pro-demokratične fridom fajterse. In kot premier Italije, je skupaj s posamezniki iz svoje stranke dopustil, da se migranti ilegalno s pomočjo tihotapcev in 'humanitarcev' vozijo v Italijo.

Federica Mogherini - nekdanja italijanska zunanja ministrica. Prihaja iz vrst komunistov in socialistov. Je bila članica German Marshall Fund (kako evropo reorganizirati po podobi Wall streeta). Je članica European Leadership Network - danes ga vodi visoki diplomat zveze NATO Adam Thomson. ELN pa med drugim financirajo wall street fundacije Carnegie Corporation of New York, The William and Flora Hewlett Foundation....Je članica Istituto Affari Internazionali (med drugim ga je financiral Ford Foundation - kot del ameriške zunanje politike).
Znana je tudi po svojih izjavah, da je islam ..... prihodnost Evrope - kot zunanja ministrica Evrope.

Minister za ekonomijo in finance Pier Carlo Padoan - mislim da zagovarja (tako kot večina t.i. socialistov, komunistov na levici Keynesa - torej wall street ekonomska levica) Keynesa. Bil direktor Wall street banke IMF za Italijo. Sicer pa je svetovalec pri IMF, Evropski komisiji in ECBju. Bil med drugim član European Investment Bank (nastala preko Wall street bankirjev in evro člani skrivne skupine Le Cercle)...

Ogromno ministrov iz Renzijeve vlade prihaja iz komunistične stranke :), a vsi delajo za bankirsko ideologijo. Ni čudno, da imajo takšno podporo med 'anti-fa'.

Emma Bonino (stranka Več Evrope) iz Renzijeve koalicije pa je v vodstvu Open Society Foundation. Boninijeva pa je tudi tesno povezana z evropsko aristokratsko elito - ki so graditelji Velike Evrope, med drugim preko Wall street Bilderbergov.
O tem sem pa tudi že pisal:
In večina 'wall street humanitarnih' organizacij/fundacij, ki so dostavljale migrante v Italijo, je seveda Wall street geopolitično in ideološko nastrojenih - to so Zdravniki brez meja, Save the children, Migrant Off Shore Aid Station - to je financiral tudi 'humanitarni' Avaaz (v so-oblasti Sorosa)...
To delo je med drugim zelo dobro opravljala ladja Golfo Azzurro, ki je seveda dela z roko v roki s tihotapci, italijansko obalno stražo in Wall street NGOji. Zraven pa so pri tihotapljenju sodelovali še nekateri NGOji iz Nizozemske, Nemčije in Malte.
Tukaj pa so nekateri glavni tihotapci migrantov v Italijo Migrant Offshore Aid Station (MOAS), Jugend Rettet, Stichting Bootvluchting, Médecins Sans Frontières, Save the Children, Proactiva Open Arms, Sea-Watch.org, Sea-Eye and Life Boat - in to financirajo wall street bankirji.
ST11
# 06.03.2018 ob 19:15
Kdaj pa je skrajno populisticni novinar v naslov dodal skrajno desne? Zjutraj se je naslov glasil povsem drugace.
HOR
# 06.03.2018 ob 13:03
Rezultati volitev po področjih...
KLIK
Springbok
# 06.03.2018 ob 09:38
4 opcije:

- 5 Zvezdic + PD (poraženka volitev): najbolj verjetno, ker je 5 zvezd v osnovi zelo leva populsitična stranka iz revnega juga.
- 5 zvezd + Lega: manj verjetno, ker se Grillo in Salvini ne preneseta kot osebi.
Oba sta sicer populiista, vendar en desen, en lev, Salvini ne želi plačevati za jug. 5 zvezd želi več denarja za jug.
- Desna vlada pod Salvinijem: možno, če Salvini kupi kakih 40 poslancev iz PD ali 5 zvezd, kar je v Italiji običajno. Vendar je taka vlada nestabilna, in bodo kmalu nove volitve.
- Nove volitve
Isao
# 06.03.2018 ob 08:16
Italijanska notranja politika v vsem svojem sijaju. Kar učite se slovenski politični liliputanci
in komentatorji.
cairns
# 06.03.2018 ob 22:34
Izvoljen je bil tudi prvi temnopolti senator. Gre za 62-letnega a nigerijskega rodu, ki bo v zgornjem domu parlamenta v Rimu zastopal do tujcev sovražno Ligo

To je še ena laž ki se pojavlja še iz časov volilne kampanje. Liga Norg ni sovražna do tujcev. V to sem prepričan. Naj pripadnike Lige Nord vprašajo če so proti Norvežanom ali Britancem ali mogoče Avstrijcem. Ali mogoče proti Slovencem. Niso.
So pa proti divji hordi ki prihaja iz shithole držav in to predvsem zaradi dejanj in ne zaradi rase. Tonija Iwobi je dokaz za to.
cairns
# 06.03.2018 ob 22:29
Izvoljen je bil tudi prvi temnopolti senator. Gre za 62-letnega Tonija Iwobija nigerijskega rodu, ki bo v zgornjem domu parlamenta v Rimu zastopal do tujcev sovražno Ligo. Iwobi, ki se je v Italijo leta 1977 s študentskim vizumom priselil iz Nigerije, je bil izvoljen v Lombardiji. Od leta 2014 je bil tiskovni predstavnik Lige glede migracij in zagovarja ostra protipriseljenska stališča stranke.

On še najbolj ve zakaj.
svetovnipopotnik
# 06.03.2018 ob 11:03
Če se gibanje poveže z Renzijem je z njim konec. Največ možnosti dajem Ligi (ne pozabimo pa, da vse plačuje stric Silvio) in pajdašem iz desne. Renzi se bo ponižno prilepil. Saj ne gre za >levičarja<. Bil je strežnik v cerkvi, skavt itd. Torej popoln demokristjan (tipa 70. let). In če kdo pozna italijanski rek v zvezi s toskansko govorico (>lingua di miele, cuore di fiele< - meden jezik - strup v srcu) je to to. Toskanci, ki govorijo najčistejšo italijanščino, so znani kot strupeno polemični in zbadljivi. Renzi je popoln prototip takih značilnosti.
Toskanski pisatelj Curzio Malaparte je med drugim napisal knjigo >Maledetti Toscani<, ki jih sicer ne omalovažuje, je pa znaniteljica tamkajšnjih značilnosti.
Stave: možnost zveze med Gibanjem in Ligo bi bila dokaj realna. S tem bi se Salvini tudi otresel neprijetnega nadzora strica iz ozadja. Tisto o fašistih pa naj se pozabi. Pojavi označeni s to ideologijo so le posledica popolne neaktivnosti vlade do problema priseljencev. Kdor se bo rešitve lotil stvarno bo še pridobil točke.
aktivist
# 06.03.2018 ob 09:13
Renzi ima vsaj pogum, da odstopi. Berlusconi ga po 10 letnem propadu še vedno nima. Kako je pa kaj z našim JJ? Mar ni rekel, da bo odstopil, če Slovenija doseže močno gospodarsko rast?
bajojoba
# 06.03.2018 ob 19:14
Oo Rene
Roky89
# 06.03.2018 ob 16:07
Izjemno dober video na to temo: https://www.youtube.com/watch?v=dCfmGkPD
Olg&t=5s
Nastasssja
# 06.03.2018 ob 12:36
Tega Renzija, grobarja socialne demokracije v Italiji, bodo po moje edino mrtvega spravili iz pozicije. Nobenega občutka za odgovornost, čast.... tipičen levičar pač.
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 12:32
Kdo bo s kom v vladi? Tajkun Renzi s tajkunom Belusconijem?
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 11:36
Samo da bo anti Eu , vse ostalo je manj pomembno. Mene ze veseli da vsaj tistega Renzia ni vec ta je bil prevec zavzet za ohranjanje Eu
gr82
# 06.03.2018 ob 11:19
Torej je na račun priseljencev največ profitirala desnica... ne bi se čudil, če ravno desnica ne organizira tega množičnega priseljevanja preko Sredozemlja v Italijo.
m72
# 06.03.2018 ob 09:41
Še en banksterski pudelj, ki se bo skušal šlepat kot se merkla.
el CARTEL
# 06.03.2018 ob 08:47
seveda se nihče v bruslju ne vpraša zakaj je do takih rezultatov prišlo. bog ne daj,d a zaradi politike bruslja :)
el CARTEL
# 06.03.2018 ob 08:46
slab dan za bruselj, EU in njihove podrepnike.
in ta slab dan se je prevesil v slab teden, slabo leto, še od brexita
SamoRes
# 06.03.2018 ob 09:08
Pri nas je že na oblasti desna sredina, zaskrbljujoče pa je, da je po menjavi Ljudmile Novak, ki je zavračala sodelovanje z Janšo, Tonin stopil pod okrilje skrajne desnice.
Kazalo